Scrisoarea acestei mame indignate o să te facă să înțelegi de ce copilăria e mai importantă decât notele

Vă scrie mama unei fetițe de 9 ani.

Cu părere de rău, fiica mea nu vrea să se mute într-o altă grupă de engleză.

Ea este mică și prietenele îi sunt mai importante decât notele. Încetați, vă rog, să-i mai spuneți că părinții săi nu-i crează condițiile necesare ca ea să învețe engleza.

Trebuie să știți că părinții reprezintă autoritatea pentru copii.

Iar faptul că dvs. îi spuneți mereu că eu și tatăl ei suntem niște incapabili, lipsiți de talent și responsabilitate – ne distruge copilul.

Eu n-o să mai vin la școală, așa cum solicitați insistent cu pixul roșu în agenda fiicei, pentru că ultima dată când am fost dvs. m-ați certat ca pe o școlăriță pentru purtare rea. Și ați făcut asta în fața copilului, iar eu am fost nevoită să mă justific ca o „oaie”. Eu nu vreau să fiu „oaie” în ochii copilului meu. Eu vreau să fiu puternică și de încredere.

O să vă spun un secret – de fapt, eu sunt o mamă – panteră. Doar că un astfel de comportament nu este adecvat între pereții unei școli, de aceea ar fi mai bine să nu ne întâlnim.

Eu mi-am lăsat blana de oaie.

Eu nu știu cum să explic școlii moderne că părinții nu ar trebui să facă teme împreună cu copiii.

Dacă copilul nu reușește, asta trebuie să fie problema școlii: program școlar prea încărcat, așteptări prea mari, manuale dificile ș.a.

Însă noi n-o să încercăm să demonstrăm nimic, ne vom pregăti acasă.

Trebuie să menționez că fiica mea își face temele la engleză cu tatăl său, fostul meu soț, care vine la ea de 2 ori pe săptămână și posibil că el nu întotdeauna îndeplinește corect sarcinile. Deși nu pot să cred că un om de știință nu este capabil să le îndeplinească.

Dar știți care este problema? Fiica mea vrea să învețe engleza doar cu tata. Și sincer n-o să fiu prea uimită dacă voi afla că în acest timp ei de fapt învață germana sau pur și simplu se joacă. Mi-e indiferent.

Ea va reuși să învețe engleza. Iar copilăria și comunicarea cu tatăl ei nu va putea să le recupereze niciodată. Și indeferent de nota pe care o va lua, noi o să fim mulțumiți. Eu am învățat engleza într-o lună, timp în care am locuit la New York și aveam 24 de ani.

Acum o vorbesc liber. Și nu cred că trebuie să dau o groază de bani pentru lecții adăugătoare. Eu am făcut un mic calcul, dacă fata mea va lua câte 4 ore de engleză pe săptămână timp de 7 ani, cât va fi la școală, va trebui să cheltuiesc în total vreo 10 mii de euro.

Cred că o să mai aștept câțiva ani și de acești bani îmi voi trimite fiica într-o vacanță de 2 luni la Londra unde va învăța engleza cu plăcere și mult mai corect.

Experiența noastră ca și părinți e mult mai importantă decât programul școlar, pentru că e mult mai productivă și mai potrivită.

Spuneți-i vă rog că are niște părinți buni.

Vă mulțumesc.

Alina Dori

Sursa