Schimbă-ți viața, urmând aceste 6 reguli simple, sugerate de un psiholog cu experiență

Aceste 6 reguli vor ajuta pe oricine să scape de nevroză. Ele au reieșit din 30 de ani de practică, de observații asupra pacienților și asupra mea.

Ca și mulți alți psihologi, am început să studiez acest domeniu pentru a mă clarifica în propriile probleme. Și am reușit!

Ani la rând eu am analizat cum faptele unui om cu tulburări nervoase se deosebesc de comportamentul oamenilor sănătoși din punct de vedere psihic.

Iată care sunt cele 6 reguli pe care le-am desprins:

1. Fă numai ceea ce vrei.

2. Nu fă ceea ce nu vrei.

3. Spune imediat dacă ceva nu-ți place.

4. Nu răspunde când nu ești întrebat.

5. Răspunde doar la întrebare.

6. Într-o ceartă de cuplu, vorbește doar despre tine.

Unora, și anume nevroticilor, respectarea acestor reguli poate părea ceva ireal. Dar alții într-un mod absolut normal trăiesc așa o viață întreagă. Știți cine sunt ei? Sunt niște oameni calmi, cu un nivel înalt de autoapreciere, cu un psihic stabil și cu o iubire mare față de propria persoană.

De unde se iau nevroticii? Din copilărie, când ne confruntăm cu unii și aceeași stimuli iritanți. Ei se repetă și psihicul copilului formează reacții stereotipice. De exemplu, părinții se ceartă – copilul se sperie și se închide în sine, iar întrucât aceștia țipă tot timpul, copilul se află într-o stare permanentă de frică și de deprimare. El crește și comportamentul se consolidează. De-a lungul anilor în creierul copilului se formează anumite relații care îl fac să reacționeze în același fel la stimuli similari.

Pentru a ajuta persoana să treacă peste frici, anxietate și neîncredere e necesar de creat noi relații la nivel de creier. În acest sens îl pot ajuta noile fapte, care nu sunt caracteristice pentru un nevrotic.

Eu le recomand pacienților mei să respecte cele 6 reguli cel puțin o lună, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

Preîntâmpinarea mea pentru ei este aceea, că odată cu schimbarea comportamentului nevrotic cu cel sănătos, ar putea avea pierderi de prieteni sau bani. Întrucât dacă îi vei spune celei mai bune prietene că nu-ți place faptul că ea flirtează cu soțul tău, ea ar putea să se supere și să nu te mai sune. Sau dacă vei înțelege că locul tău actual de muncă te epuizează și îți vei da demisia, ar putea să rămâi fără venitul stabil o perioadă. Trebuie să fii gata pentru asta, dar și să rămâi optimist: îți vei face noi prieteni și îți vei găsi un nou loc de muncă.

Mihail Labkovskii

Sursa