Am scăpat de obiceiul nopților nedormite: Iată recompensa pentru un somn sănătos!

Trista mea poveste a nopților nedormite a început încă în liceu. Mă pregăteam să susțin FCE – testul pentru a obține certificatul de la Cambridge de cunoaștere a limbii engleze. Acesta a fost primul meu examen serios și îmi era teamă să nu o dau în bară. Cei de acasă chiar m-au găsit dormind pe podea lângă caloriferul din bucătărie, cu manualele strânse la piept. Mama și bunica își făceau griji dar se gândeau că toate aceste chinuri se vor termina curând. S-a dovedit că totul abia începea.

Cursuri pregătitoare, examene finale de liceu, intrare la universitate. Apoi au urmat anii nedormiți de studenție cu prelegeri, teste, sesiuni și stagii în străinătate. Odată cu angajarea la muncă, somnul de zi cu zi a devenit un lux inadmisibil. Mă urmărea același regim: mă culcam la ora 1 – 2 de noapte, mă trezeam dimineața la 6.

Boala care m-a impus să dorm

Eram tânără și lucram de dimineața până noaptea, făceam sport de trei ori pe săptămână și credeam sincer că somnul este o pierdere de timp. Până în ianuarie a anului 2015 când am înhățat o infecție intestinală.

Toată ziua stăteam întinsă în pat. Mă durea stomacul și împreună cu el întregul corp. Aveam o slăbiciune paralizantă în fiecare celulă a organismului. Nu puteam să mișc nici degetele.  Am fost nevoită să anulez toate lecțiile și să refuz toate traducerile. Mâncam doar terci de ovăz, beam apă și dormeam suficient pentru prima dată în ultimii șapte ani. Timp de două săptămâni, zi de zi, dormeam câte 10, 11 sau chiar 12 ore pe zi – și era minunat!

Recompensa pentru un somn sănătos

În „Trei camarazi”, Remarque scria: „Doar cel nefericit știe ce este fericire.” Eram atât de obișnuită să nu dorm suficient, încât m-am obișnuit cu oboseala constantă. Boala mi-a deschis ochii. S-a dovedit că poți trăi nu cu 40% din energie, ci cu 100%. Cum? Dormind cel puțin 7 ore pe zi.

Iată ce am obținut eu, după ce am început să dorm suficient: 

Energie

După ce m-am însănătoșit, am început să mă trezesc odată cu răsăritul soarelui. Sar din pat cu dispoziția: în sfârșit o nouă zi! Nu simt nici urmă de slăbiciune matinală. Este ca și cum mi-am făcut plinul de energie!

Productivitate

Am început să lucrez cu mai multă ardoare: traduc și editez texte mai repede, mai ușor și mai precis.

Echilibru emoțional

Nu mă descarc pe alții, nu reacționez la iritanți, am devenit mai calmă și mai răbdătoare. Schimbările bruște de dispoziție țin de trecut.

Concentrare

Nu mai uit unde pun lucrurile și unde las telefonul. A devenit mai ușor să mă concentrez și să nu fiu distrasă de lucruri mărunte.

Sănătate

Am devenit mai puternică și mai rezistentă. Antrenamentele trec mai ușor și mai eficient. Nemaivorbind de beneficiile pe care le are somnul pentru sănătatea creierului meu.

Frumusețe

Am scăpat de cearcăne, culoarea pielii s-a îmbunătățit, iar ridurile de pe frunte sunt mai puțin vizibile.

6 sfaturi pentru un somn sănătos

-Aerisește încăperea, mai ales seara înainte de somn.

-Înainte de somn, ține-te mai departe de ecrane și gadget-uri.

-Dormi, dar nu digera! Eu încerc să mănânc cu 3-4 ore înainte de culcare și aleg alimente mai puțin bogate în proteine și grăsimi.

-Practică sportul. Pentru a dormi mai bine, mărește activitatea fizică.

-Laudă-te pentru ziua pe care ai trăit-o. Viața se schimbă atunci când ne iubim și ne respectăm pe noi înșine.

-Dedică-ți dimineața activităților preferate. Pentru a te trezi mai ușor și mai bucuros, fă ceea ce iubești în fiecare dimineață. Fie că este vorba de cafea, ceai, o carte sau un dans energic în baie – trezește-te cu poftă de viață!