Scapă pentru totdeauna de sentimentul vinovăției în doar 4 pași

Sentimentul de vinovăție este una dintre emoțiile care impune cele mai multe limite. El ne face neîncrezători și nu ne lasă pe tot parcursul vieții să ne manifestăm 100%. Iată cum să scapi o dată și pentru totdeauna de această emoție distrugătoare și să-ți trăiești deplin viața.

Cum apare?

De ce avem nevoie de sentimentul vinovăției? Pentru a-i conduce pe alți oameni. Și începe totul de la părintele care-și ceartă copilul, pentru ca acesta să se simtă vinovat. Și ce înseamnă vinovat? Înseamnă – rău, „nu așa cum trebuie”. Aici are loc cea mai mare greșeală, pentru că rea e fapta pe care a comis-o copilul, nicidecum el însuși. Atunci când facem ceva rău, noi putem să ne cerem scuze, să corectăm oarecum situația, însă când copilul este criticat și acuzat, acestuia nu-i rămâne decât să se simtă vinovat, adică rău. Și acest sentiment îi rămâne pentru toată viața.

Iată cum scăpăm de acest sentiment

Chiar dacă vinovăția este o emoție foarte profundă, e posibil să scapi de ea. Uite 4 pași ajutători.

Pasul 1. Primul lucru pe care trebuie să-l conștientizezi atunci când începi să te învinovățești este că ești în ordine. Tu poți greși la fel ca orice om. Spune-ți în gând: Am dreptul la greșeală și sunt în ordine. Ai putea să te întrebi: Cine se va simți mai bine de la faptul că tu te învinovățești? Răspunsul este – nimeni.

Pasul 2. Încearcă să afli de la ce pornește totul. De obicei, este un cuvânt sau o acțiune de la care te simțeai vinovat și în copilărie. Atunci când vei înțelege – gândește-te de ce te vei teme dacă nu te vei simți vinovat. Care pedeapsă este cea mai gravă pentru tine, întrucât vina este la limită cu frica. Poate fi vorba de frica de a pierde încrederea cuiva, frica de pedeapsa fizică sau ai fost amenințat că ți se va lua un lucru drag. Conștientizarea fricii va reduce din importanța sa.

Pasul 3. După ce ți-ai permis să greșești, analizează cum poți corecta sau influența pozitiv situația. Dacă trebuie să-ți ceri scuze fă-o, dar spunând în gând: „Sunt în ordine”.

Pasul 4. Trage concluzii în privința acțiunilor tale și cum ai putea pe viitor să nu faci aceeași greșeală. Asta în cazul în care există un motiv obiectiv de a schimba ceva, iar dacă nu, pur și simplu, uită.

Dacă vei parcurge acești pași de câteva ori, sentimentul de vinovăție se va reduce sau chiar vei scăpa în totalitate de el. Iar în scurt timp vei observa cum se va schimba și reacția ta la situațiile, care altădată te făceau să te simți vinovat.