Scapă de grijile din cap, cu această metodă recomandată de cercetători. E chiar eficientă!

Uneori, îngrijorările pot ieși de sub control și pot genera tulburări de anxietate de care suferă 18% dintre americani și 7% de oameni din întreaga lume. Ele duc spre o îngrijorare atât de serioasă, care pur și simplu nu ne lasă să trăim.

Neuroștiințele, se pare că, au găsit răspunsul la întrebarea de ce unii oameni se îngrijorează atât de mult. Doctorul în științe psihologice de la Universitatea din Michigan, Hans Schroeder, este de părerea că totul se datorează acelei senzații negative legată de greșeală ( „error related negativity”- ERN).

Cu toate acestea, există o soluție care poate ajuta în ceea ce privește autocontrolul acestei stări. După cum spun și colegii lui Schroeder, în articolul publicat în Psychophysiology,  e nevoie de câteva minute de scris, care vor ajuta creierul să se gândească mai puțin la greșeli.

Experimentul a avut loc în felul următor: 40 de studenți au fost împărțiți în 2 grupuri.  Unui grup i s-a dat însărcinarea de a scrie o scrisoare în care să-și descrie emoțiile și trăirile, altui grup să scrie o compunere pe o temă anumită. După 8 minute de scris, participanții au fost antrenați într-un joc bazat pe reacție, pe care cercetătorii îl folosesc la măsurarea nivelului de obișnuire cu erorile. Și într-adevăr, grupul care și-a descărcat sufletul pe foaie a arătat un nivel mult mai jos de ERN decât cei care au scris la o anumită temă.

Deocamdată, nu este clar de ce scrisoarea expresivă ajută la eliberarea creierului de anxietate cronică. Oamenii îngrijorați, de obicei, sunt hipersensibili la pericole și există temei pentru a presupune că scrisoarea expresivă ajută la reducerea acestei sensibilități, create de propriile greșeli. Sau pur și simpu se micșorează efortul de a le monitoriza permanent și de a fi cu gândul la ele.

Această cercetare oferă o nouă viziune asupra scrisorii expresive. La fel și studiile social-psihologice la aceasă temă arată un efect pozitiv – începând de la îmbunătățirea funcțiilor ficatului, vizitele mai rare la medic și reducerea simptomelor postraumatice ale stresului până la o reușită mai mare a stundenților și o angajare mai rapidă după pierderea postului de muncă. Una dintre cele mai importante explicații ale faptului de ce scrisoarea expresivă este atât de benefică pentru unii oameni este aceea că ea purifică memoria sau ceea ce se află în conștiința noastră într-un anumit timp.

Sursa