Savanții în sfârșit au răspuns la o întrebare, care frământa omenirea deja de 150 de ani!

Savanții în sfărșit au reușit să descifreze inscripțiile enigmatice de pe o lespede de piatră, descoperită în Turcia încă în secolul al XIX-lea. Vărsta plăcii de piatră constituie peste trei mii de ani. În mesaj e vorba de primul război din Troia și despre enigmaticul «popor al mării», care distrugea orașele din Orientul Apropiat.

Textul este scris într-o limbă demult uitată – limba luviană. Conform uneia din teoriile existente, anume această limbă era utilizată de locuitorii orașului Troia. Placa, care are o lungime de 29 de metri, a fost descoperită în anul 1878 de către arheologul francez Georges Perrot în Turcia. Perrot a reușit să copie simbolurile textului, înainte ca placa să fie utilizată în construcția unei moschee de către băștinași.

Arhivele lui Perrot au fost păstrate de alt arheolog, englezul James Mellaart, care nutrea speranța de a le descifra cândva. Mai târziu fiul lui a descoperit aceste copii și le-a transmis pentru cercetare arheologilor Eberhard Zangger și Fred Woudhuizen. Ei au reușit în final, după aproape 150 de ani de la descoperirea lespedei, să descifreze textul.

El ne povestește despre regele Kupantacuruntas, care conducea regatul Mira, în partea de vest a teritoriului Turciei actuale. Anume Mira și a ocupat orașul Troia, iar ulterior a fost cucerit și orașul Așkelon, care actualmente se află în Israel.

Savanții consideră, că aceste fapte, dacă sunt interpretate corect, ne relatează despe o perioadă istorică mai puțin cercetată, când ”poporul mării” acționa într-o modalitate distrugătoare, lichidând câteva orașe din Orientul Mediu.

Sursa