Să naști până la 26 de ani? Iată că nu! Cercetătorii au anunțat vârsta ideală pentru a deveni mamă. Vei rămâne uimită!

Întreabă orice mamă despre vârsta ideală pentru maternitate și nu cred că îți va spune o cifră concretă, pentru că indiferent cât de planificat nu ar fi acest pas, se pare că o femeie nu va fi niciodată gata în totalitate pentru ceea ce o așteaptă.

Deși până nu demult cercetătorii spuneau că vârsta maximă recomandată pentru a da naștere unui copil este 35 de ani, în prezent aceștia au găsit mai multe avantaje ale unei sarcini târzii.

1. La acest studiu au participat 830 de femei după menopauză. S-a constatat că cele care au născut ultimul copil după 35 de ani aveau o memorie mai bună și niște capacități cognitive mai dezvoltate.

2. Cel mai probabil, acest lucru este datorat creșterii nivelului de estrogen și progesteron în timpul sarcinii. Această creștere influențează pozitiv procesele chimice din creier și funcționalitatea lui, mai ales dacă sarcina a avut loc la o vârsta mai târzie.

3. O importanță majoră are și experiența de viață. La 35 de ani o femeie e mult mai stabilă din punct de vedere financiar, are o carieră, a trecut prin multe de-a lungul vieții și astfel are o capacitate mai mare de a trece ușor peste stresuri. Din acest considerent, apariția unui copil nu va mai fi o problemă atât de mare ca pentru o tânără mămică.

4. Desigur vor exista mai multe riscuri în aceea ce privește sănătatea fătului și a mamei, de aceea gravida nu va scăpa de investigațiile multiple care să asigure inclusv medicul că sarcina decurge bine. De cealaltă parte, din punct de vedere psihologic va fi mult mai ușor.

5.Sănătatea mintală a femeilor mature e mult mai bună decât a fetelor tinere, care abia au pășit în viața adultă și care nu au reușit încă să-și facă o carieră.

6. Mamele tinere au mai multe griji pe lângă apariția copilului, în timp ce mamele mature se pot dedica întru totul maternității.

7. Sarcina târzie este benefică pentru organismul feminin și din punct de vedere fizic. În perioada gravidității cantitatea hormonilor: estrogen și progesteron crește, pe când în mod normal, la această vârstă aceștia nu sunt într-o cantitate suficientă. Astfel femeia doarme mai bine, își îmbunătățește obiceiurile alimentare și capătă o memorie mai bună.

8. Femeile care au decis să dea naștere unui copil la maturitate, în cele mai multe cazuri fac această alegere conștient, de aceea sunt mai pregătite pentru responsabilitățile care le așteaptă.

9. În același timp, cunoscând riscurile unei sarcini târzii, femeile au grijă mai bine de sănătatea lor, merg mai des la medic și fac toate investigațiile necesare ca să se asigure că fătul este sănătos.

10. Însă problemele în sarcină pot apărea la orice vârstă, așa că doar vouă vă aparține decizia în ceea ce privește momentul când să vă gândiți la nașterea unui copil.

Sursa