Rezultatele acestor 5 experimente sociale te vor uimi la propriu. Uite cum te poți schimba în anumite circumstanțe!

Citește aceste experimente sociale, sunt foarte surprinzătoare.

1. Vor plăti oamenii pentru produsele agricole, dacă vor fi lăsate în câmp fără supraveghere?

Pe marginea unui drum au fost amplasate puncte de autoservire. Orice persoană își poate lua fructe, legume sau flori. Lângă acestea au fost puse placarde unde s-au indicat prețurile pentru fiecare produs, dar și o cutie unde cumpărătorii să pună banii. Nimeni nu supraveghează. Oamenii singuri sunt lăsați să ia deciziile.

În Germania, locul unde a avut loc experimentul nu a avut loc niciun furt. În unele cazuri cumpărătorii chiar au lăsat mai mulți bani decât era necesar.

2. Ce se va întâmpla dacă unii șoferi vor fi pedepsiți, iar alții recompensați?

Camera instalată lângă drum înregistrează viteza cu care se deplasează automobilul. Cei care încalcă regimul de viteză primesc o scrisoare cu amendă, în timp ce șoferii care merg regulamentar primesc o scrisoare de mulțumire și un bilet la loterie. Premiul este plătit din amenzile încasate. Acest experiment a fost realizat de compania Volkswagen. Până la experiment viteza medie pe această porțiune de drum era de 32 km pe oră, iar în timpul acestuia a scăzut cu 22 %, până la 24 km/h.

3. Ce se va întâmpla, dacă lângă scările rulante va fi instalată o scară muzicală?

În cadrul acestui experiment scările rulante sunt înlocuite cu una muzicală. Atunci când pășești pe ea, se aude o notă la fel ca la pian. Scopul acestei modificări este de a-i motiva pe oameni să se miște mai mult. Astfel, în timpul experimentului trecătorii au început să meargă pe scări cu 66% mai des. Ideea a devenit atât de populară încât a fost implementată în mai multe orașe din lume: Seul, Mexico City, Viena, Sarajevo, San Francisco, Kuala Lumpur și altele.

4. Ce se va întâmpla, dacă oamenii vor începe să citească noutăți negative în fiecare zi?

Un grup din rețeaua de socializare Facebook au citit timp de 7 zile numai noutăți negative. Unele postări conțineau informații extrem de emoționante. La experiment au participat circa 700 mii de oameni. Astfel, comportamentul acestora s-a schimbat ca urmare a acestor informații, ei au început să manifeste emoții negative și să posteze noutăți de același gen.

5. Cum oamenii se văd pe ei înșiși și cum îi văd oamenii străini?

Un pictor FBI a făcut portretele unor oameni după descrierea lor proprie, fără să-i vadă. După care a desenat portretele acelorași oameni, doar că după descrierea unor persoane necunoscute. Când au primit ambele desene, protagoniștii experimentului au fost surprinși să vadă că cele două variante se deosebesc destul de mult. În cele mai multe cazuri persoanele au exagerat în privința neajunsurilor lor, în timp ce oamenii necunoscuți i-au descris mult mai obiectiv.

Sursa