Reprogramează-te în 2 minute: cum poziția corpului îți influențează dispoziția

De ce să te simți mai înalt îneamnă să te simți mai sigur pe sine, cum dependența de smartphone te face mai depresiv și alte date științifice oferite de Fast Company.

Atunci când ești trist și depresiv încearcă să observi care este poziția corpului tău. Potrivit reprezentanților științelor cognitive, este foarte posibil ca în aceste momente să stai cu spatele încovoiat și cu capul plecat.

Tu stai așa, pentru că ești trist, dar la fel de adevărată este și fraza: ești trist, pentru că stai așa. Relația dintre rațiunea și corpul nostru este reversibilă, adică rațiunea influențează reacțiile corpului, iar poziția corpului îi transmite creierului semnale.

Datorită popularei lecții publice oferite de Amy Cuddy pe ted.com noi am aflat că 2 minute de „poziții influente” ne pot schimba chiar și atitudinea noastră față de propria persoană. Și nu e vorba doar despre faptul că demonstrezi celor din jur încrederea în sine; în acest caz se schimbă fondul hormonal, se mărește nivelul de testosteron și scade nivelul de cortizol – hormonul stresului.

„Este destul de greu să deosebești o încredere adevărată de una apărută datorită poziției drepte a corpului… este aproximativ la fel ca și cu zâmbetul: fericirea și bucuria generează zâmbetul, dar zâmbetul ridică nivelul fericirii.” – menționează Richard Petty, profesor de psihologie la Universitatea Ohio.

Petty mai spune că starea noastră depinde și de cât de înalți ne simțim. De exemplu, dacă o persoană o vei așeza într-un fotoliu în care aceasta este mai înaltă ca ceilalți, ea va simți mai multă putere și influență. Această asociere se declanșează în mod automat, când corpul se mișcă într-un anumit mod. Poziția ta îi sugerează creierului că tu ești influent, iar aceasta, la rândul ei acționează asupra dispoziției tale.

În cercetarea publicată în anul 2009 în European Journal of Social Psychology, Petty și alți cercetători le-au spus studenților, care au participat la experiment, să stea fie drepți cu pieptul înainte, fie aplecați cu privirea spre genunchi. După aceasta tinerii au fost rugați să enumere 3 trăsături pozitive și 3 negative, care în viziunea lor le vor influența viitorul din punct de vedere profesional. Ulterior aceștia au primit câte o anchetă, în care li s-a solicitat să aprecieze cât de buni specialiști vor fi ei în viitor.

Cercetătorii au stabilit că nivelul de autoapreciere a studenților a depins de poziția, pe care au luat-o: cei care stăteau cu spatele drept erau siguri de trăsăturile pe care le-au enumerat, pe când cei aplecați nu erau siguri.

Erich Peper, profesorul de psihologie de la Universitatea din San Francisco a concluzionat că oamenilor, care au luat o poziție dreaptă, le este mai ușor să se gândească la trăsăturile lor puternice, pozitive, pe când cei cu capul plecat, nu au în minte decât deznădejde, neajutorare, neputință și negativ”.

Sursa