René Maltête: umor, calitate şi ingeniozitate de la un fotograf de geniu

Fotograful francez René Maltête are abilitatea uimitoarea de a observa şi a surprinde cu fotoaparatul momentele haioase, pline de umor din viaţa cotidiană. René Maltête a dat ideii de „moment hotărâtor” o viziune proprie, veselă şi sensibilă.

René Maltête s-a născut pe data de 8 mai 1930 , în oraşul Lamballe (Franţa). Era pasionat de fotografie încă din adolescenţă, de la vârsta de 16 ani.

 

La vârsta de 21 de ani s-a mutat în Paris şi a devenit ajutor de regizor. Iar peste un an (1952)  el a început colaborarea cu renumiţi regizori ai filmului francez , precum Jacques Tati şi Claude Barma. A fost o perioadă dificilă, căci pentru a supravieţui el era nevoit să muncească în mai multe locuri.

Peste doar câţiva ani, în 1958, el a început să colaboreze cu agenţia vestită Rapho. Apoi, peste doi ani , Maltete a publicat prima lui carte cu fotografii  „Paris des rues et des chansons”  , unde , în afară de fotografiile lui erau poezii de-ale renumiţilor poeţi , precum Jacques Prévert, Boris Vian, Georges Brassens, Charles Trenet şi Pierre Mac Orlan. După aceea au urmat şi alte cărţi.

Fotograf, poet, umorist, unul dintre primii apărători ai mediului înconjurător, René Maltête avea talentul de a surprinde scenele haioase şi curioase din viaţa cotidiană. Interesant e că şi numele său de familie învechit, în franceză înseamnă „om arţăgos”, ceea ce coincide într-un oarecare sens cu fantezia sa neobişnuită.

 

Fotografiile pline de umor ale fotografului René Maltête au fost publicate în reviste faimoase la acea vreme, precum „Life”, „Stern”, „Erosa”, „Camera”, „Asahi Camera”, de asemenea au fost etalate la expoziţii şi au apărut pe cărţi poştale, fiind recunoscute ca lucrări populare ale talentatului fotograf.

 

Maiestrul foto-umorului francez a murit la 8 noiembrie 2000.

 

Creaţia lui René Maltête este fundamentată pe inadecvare şi surprindere. În fotografia lui René Maltête întotdeaun e prezent umorul, căci nu e o simplă fotografie , ci şi un mesaj filosofic.

În realizarea fotografiilor sale, René Maltête a folosit şiretenia minţii şi diferite rechizite pentru a crea o percepţie vizuală anume.

De la fotografia bărbatului care joacă şah singur, în faţa oglinzii, până la cea a sirenei care se uită pe geam , lucrările maiestrului demonstrează că arta nu are hotare.

A surprins cele mai interesante şi rare momente din viaţa localităţii.

Pozele sale nu sunt deloc plictisitoare.

Colectivitatea surprinsă în poză este apreciată de către privitori.

Oamenii şi partea inventivă din ei.

Umorul, ingeniozitatea şi frumosul nu au hotare la Rene Maltete.

Dacă  ţi-a plăcut, împarte prietenilor!

Sursa