Regula celor 5 secunde: cum să faci ușor ceea ce nu vrei, dar trebuie să faci

Autorul Better Humans, Dave Wentworth, a descoperit o metodă foarte simplă prin care poate îndeplini sarcinile grele și neplăcute.

Din cartea lui Mel Robbins „5 Second Rule” am aflat despre o regulă incredibilă, dar eficace, potrivit căreia trebuie să numeri de la 5 până la 1 atunci când ai ceva de făcut și nu vrei.

Un exemplu clasic este când sună deșteptătorul și în loc să-l amâni, așa cum de obicei facem cu toții, numeri în gând 5-4-3-2-1 și apoi te ridici din pat.

Este amuzant

Soția mea a râs când i-am propus să facă așa. Trebuie să recunosc că și pentru mine a fost destul de amuzant când am aflat.

Atunci când le spun oamenilor despre asta, ei mă întreabă: cum o carte întreagă poate să descrie această regulă?

În carte se descriu o sumedenie de situații, în care poți folosi regula celor 5 secunde și care îți pot face viața mai bună, care te motivează. Această idee este atât de simplă, că pare stupidă, dar ea într-adevăr funcționează.

De ce funcționează?

Există 2 motive. În primul rând, atunci când numeri de la 5 la 1, tu simți nevoia de continuare. Îți vine să spui „start” sau „înainte” sau „hop”. Astfel, tu asociezi numărătoarea inversă cu o acțiune.

În al doilea rând, tu îți asumi obligația să nu minți, nici pe tine, nici pe alții. Atunci când îi spui cuiva că te trezești devreme, tu ești tentat să acționezi în corelare cu această afirmație, pentru a nu fi considerat un mincinos, chiar dacă persoana dată nu va afla niciodată adevărul. Ca regulă, tu nu vrei să acționezi în contradicție cu ce spui.

Același lucru se întâmplă și când spui că vei acționa după numărătoarea 5-4-3-2-1. Dacă îți vei spune că vei face asta după ce vei zice 1, tu vei primi un stimul pentru a începe.

Cum să aplici regula?

Eu o folosesc permanent. Atunci când simt că mă înfurii și voi striga la copil, eu număr 5-4-3-2-1 și după asta reacționez calm.

Atunci când am de scris un articol, pe care nu vreau să-l scriu, eu număr 5-4-3-2-1 și deschid documentul.

Atunci când trebuie să dau un telefon unei persoane cu care am de discutat ceva neplăcut, eu număr 5-4-3-2-1 și îi formez numărul.

Cam așa funcționează regula practic în toate cazurile.

Și nu uita: Cea mai grea parte a unei sarcini este începutul.

Sursa