Ravensbruck – cel mai groaznic lagăr de concentrare din Germania nazistă. Vezi ce făceau acolo cu oamenii!

În orașul german Furstenberg, la 90 de kilometri de Berlin, se află cel mai mare lagăr de concentrare pentru femei, activ pe vremea regimului nazist din Germania. El a fost construit într-un loc foarte pitoresc, pe malul unui râu, însă oamenii din lagăr „existau” în niște condiții mizerabile.

Din 1939 până în 1945 prin acest lagăr au fost filtrați peste 130 de mii de oameni, mulți din ei (mai exact – 90 de mii) fiind exterminați pentru refuzul de a lucra la uzinele militare ale regimului lui Hitler.

Construcția a început în luna noiembrie, anul 1938, iar în mai 1939, lagărul a fost deschis, având capacitatea de 6000 de persoane. În aprilie 1941, a mai apărut un bloc pentru bărbați, dar mult mai mic – 350 de persoane.

Lagărul era înconjurat de un șanț și de un perete din beton, iar prin sârma ghimpată trecea curent electric.

În anul 1943, aici a fost construit un crematoriu pentru arderea cadavrelor – cenușa se arunca în lacul Shwetzee.

Când regimul nazist începuse să sufere înfrângeri grele, au fost organizate execuții în masă. Toate femeile, care nu puteau sau nu voiau să lucreze, erau exterminate.

Inițial execuția se făcea prin tragerea unui glonte în ceafă însă după câteva sute de execuții directorul lagărului a decis să instaleze camerele cu gaze – în așa mod oamenii puteau fi executați mult mai repede și în număr mai mare.

În decembrie 1944, camere cu gaze au început să funcționeze, iar până la eliberarea lagărului, în ele au fost arse încă circa șase mii de oameni, identitatea cărora a rămas secretă, căci naziștii, plecând, au lichidat toate arhivele.

Evacuarea a început la data de 27 aprilie 1945, când armata sovietică s-a apropiat de orașul Furstenberg. La 30 aprilie, lagărul a fost eliberat, sovieticii au salvat viețile a peste 20 de mii de femei.

În anul 1959, pe teritoriul lagărului, a apărut complexul memorial cu monumente tragice pe care le puteți vedea în poze de mai sus.

Sursa

error: Content is protected !!