Puterea dimineții: de ce e atât de important să te trezești la ora 5:00

Cei care au mereu un program foarte încărcat se plâng că nu le ajuge timp să le reușească pe toate și își doresc ca ziua să aibă mai mult de 24 de ore. Dar se pare că cheia productivității sporite este trezitul de dimineață.

Președintele rețelei Starbucks, Michelle Gaas, deja de 15 ani se trezește la 4:30 dimineața și își începe lucrul. Gretchen Rubin, un renumit autor de proiecte, își începe ziua la 6:00, cu o oră înainte de a se trezi membrii familiei sale. Experul în „time management”, Laura Vanderkam, precizează în una dintre cărțile sale că pentru a conduce o afacere de succes trebuie să ne învățăm să ne trezim dimineața devreme, din mai multe motive.

Iată care sunt ele:

O forță de concentrare mai mare. Ziua oricărei persoane extrem de ocupate începe cu multe activități, iar dimineața este cea mai productivă și liniștită parte a zilei pentru a rezolva cele mai complicate sarcini.

Putere de voință.  Dimineața creierul se află în starea lui cea mai activă și conștientă, de aceea chiar și persoanele care preferă să doarmă mai mult dimineața se descurcă mai bine cu treburile lor în prima jumătate a zilei.

Energie pozitivă. Anume primele ore dau tonul întregii zile. De aceea, dacă reușești să faci tot ce ți-ai propus, începând mai de dimineață, activitatea ta îți va aduce mai multă satisfacție și rezultate bune.

Ne dăm seama, că pentru unii, trezitul de dimineață este un adevărat calvar, însă pentru a reuși, trebuie să depui efort. Iată câteva metode care să te ajute.

1. Jurnalul timpului. Cea mai frecventă cauză a faptului că nu te poți trezi de dimineață, este obiceiul de a te culca prea târziu. Un jurnal al timpului te va ajuta să înțelegi cât de productiv îți folosești tu timpul pe parcursul zilei și dacă nu cumva ai niște activități care doar ți-l irosesc.

2. Dimineața ideală. Gândește-te ce ai putea face dacă ai reuși totul mai devreme și ți-ar rămâne câteva ore pentru tine: poți merge la sport, la un film, la teatru sau să faci orice pentru satisfacția proprie.

3. Planificarea primelor ore. Gândește-te de seara ce vei face a doua zi dimineața și pregătește tot ce ai nevoie pentru asta. De exemplu: dacă planifici să mergi la alergat, pregătește-ți hainele de sport.

4. Treci treptat la un nou regim. Dacă ești obișnuit să te trezești la 7:30, nu încerca a doua zi să începi ziua la ora 5:00, cel mai probabil că vei fi somnoros toată ziua. Modifică-ți obiceiul treptat, trezindu-te în fiecare zi cu 10 minute mai devreme decât în ziua precedentă.

Așadar, dacă vrei să ai mai multe rezultate și să reușești mai bine, trezește-te cât mai dimineață. Activitatea ta va fi mult mai lucrativă și plină de succese.

Sursa