Psiholog: Iată 9 semne că îți ratezi viața, deși îți este greu să o recunoști!

Pare că este imposibil să-ți ratezi propria viață. Ești convins că mai ai mult timp înainte, trebuie doar să ai puțină răbdare, până va trece această perioadă dificilă. Trebuie să depui puțin efort, să muncești din greu și apoi!.. Și apoi vine o altă perioadă dificilă și noi probleme. Trebuie să mai rabzi, până vor trece și acele dificultăți. Și apoi… Și apoi înțelegi că a venit primăvara. Florile înfloresc și dragostea plutește în aer. Doar că această primăvara nu mai este a ta…

Iată câteva semne care arată că îți ratezi viața!

-spui adesea: „Trebuie să am răbdare și să aștept vremurile mai bune. Să vină mai repede acel moment. Acuș problemele se vor termina, apoi voi trăi la maxim!” Îți voi spune un secret, problemele nu se termină niciodată. Problemele dispar definitiv doar odată cu viața.

-îți este frică să cheltuiești bani. Te gândești și îi calculezi mereu în minte, îți pare rău că cheltuiești prea mult pentru ceva plăcut. De exemplu, un fular frumos sau o pereche de pantofi. Ai devenit excesiv de economisitor, deși nu trăiești în sărăcie. Dar cheltuielile te fac să te alarmezi.

-nu ai experimentat fiorul dragostei, dorința de iubire. Când ultima dată ai fost sărutat sau ai îmbrățișat pe cineva cu tandrețe, pasiune? Nu-ți mai amintești? Acesta nu este un semn bun, doar dacă nu ai 80 de ani…

-totul s-a transformat într-o rutină. Te trezești automat, mergi la serviciu, zilele lucrătoare sunt monotone. Adesea te uiți la ceas, aștepți când se va sfârși încă o zi obositoare de lucru. Ai atât de multe treburi de făcut acasă!

-în general, te uiți des la ceas și aștepți sfârșitul la ceva. Și apoi cu groază observi: ah, este noapte deja! Trebuie să te culci mai repede (mai repede!) pentru a te trezi din nou și a merge pe traseul obișnuit și a face treburile obișnuite în ziua următoare.

-te irită să vezi oameni fericiți. Ori sunt proști, ori se prefac că sunt fericiți. Pur și simplu nu știu ce e asta viață sau sunt norocoși. Dar nu au meritat să fie…

-te simți prost destul de des. Nu ești chiar bolnav, dar nici sănătos nu te simți. Tot timpul te deranjează ceva, cum să te mai bucuri de viață în așa caz? Simți că îți pierzi treptat puterile, deși nu faci nimic deosebit de dificil.

-permanent, ești nevoit să te adaptezi la alte persoane. Ești nevoit să îți controlezi sentimentele, cuvintele, acțiunile. Ai uitat când ultima oară ai vorbit sincer cu cineva care te înțelege. Ești tensionat în mod constant.

Și cel mai important semn – parcă te plictisești și ai timp liber. Dar de fapt nu ai timp. Timpul fuge, expiră repede, totul se întâmplă încet, dar de fapt – repede. Ziua obositoare de muncă pare că nu are sfârșit. Dar când a trecut luna? Anul? De ce s-au scurs atât de repede?

Pentru că nu îți trăiești viața. Trebuie să te oprești. Să înțelegi, câți ani ai. Ce aștepți? Fericirea? Sfârșitul problemelor? Pentru ce înduri toate asta și te limitezi tot timpul? Toate acestea au un sens sau este doar o obișnuință? Trebuie să-ți pui multe întrebări și să le găsești răspunsul.