Privirea chiar spune multe! Iată explicația științifică a afirmației „ochii sunt oglinda sufletului”. Te va surprinde!

?????????????????????????

Ochii joacă un rol important în viața noastră de zi cu zi, iar uneori ei sunt numiți metaforic – oglinda sufletului. A fost demonstrat faptul că în ochii oamenilor pot fi citite multe informații despre el și despre lumea sa interioară. Una dintre dovezile acestei concepții este testul stării psihologice realizat în baza privirii (RMET). Potrivit acestuia, ochii sunt un fel de pod care oferă accesul spre starea interioară a omului.

Acest fenomen este unic, fiind caracteristic doar ființelor umane. În comparație cu alte primate, la oameni poate fi observată o mică alungire orizontală a conturului ochiului și o suprafață mai mare de sclerotică ( albul ochiului). Omul este unica specie care are o sclerotică albă. Datorită acestui fapt, către 14 luni, copilul urmărește cu ochii totul în jur, fără a întoarce capul. De asemenea, s-a stabilit că nou-născuții preferă să se uite la fețe care au ochii deschiși, chiar dacă vederea lor este încă destul de slabă. Cât n-ar fi de uimitor, însă aproximativ la 7 luni bebelușii pot citi semnalele emoționale și deosebesc privirea directă, bazându-se numai pe albul ochiului.

Astfel a fost demonstrat că încă din frageda copilărie, la oameni se dezvoltă capacitatea de a citi starea celor din jur și ea este influențată de semnalele trimise de privire. Acest fenomen presupune o înțelegere conceptuală a stării altor oameni și mai degrabă se bazează pe experiența stărilor emoționale și psihice ale acestora.

Desigur, oamenii se percep și cu ajutorul altor simțuri, însă cele oferite de privire joacă un rol foarte important în interacțiunea oamenilor, fără contactul fizic.

Comunicarea cu ochii este un instrument de cooperare, care ajută la manifestarea și coordonarea relațiilor cu cei din jur. Pentru asta e suficient să ne privim reciproc în ochi atunci când ne privim. Fă asta și vei avea nevoie de mai puține cuvinte pentru a înțelege și a fi înțeles.

Tobias Grossmann, psiholog

Sursa