Poți învăța de la această specialistă cu renume 5 secrete de bază ale educației unui copil

Psiholingvistul, neurobiologul și profesorul – Tatyana Chernigovskaya îți explică de ce băieții și fetele trebuie să fie educați diferit și alte secrete, care fac ca procesul de învățare să fi mai ușor și mai eficient.

Nu începe să înveți copilul prea devreme

Este foarte important ca acesta să înceapă să învețe la timpul potrivit. Atunci când un părinte îmi spune că a început să-și învețe copilul să citească la 2 ani, eu îi spun în față că-i prost. De ce? La 2 ani copilul încă nu este capabil să facă asta. Creierul său nu este pregătit. Desigur, asta nu înseamnă că este imposibil, dar nici că îl face mai deștept. La copii, în general, există această divergență în dezvoltare. Cineva este gata la 7 ani să înceapă școala, iar altcineva trebuie să mai stea acasă măcar un an să se mai joace, pentru a fi pregătit să facă față efortului de la școală.

Dezvoltă-i motorica 

Dacă un copil mic, care vine la școală nu este învățat să scrie de mână, fiind obișnuit doar cu tastele și touchpad-ul, dacă un copil, care vine la grădiniță nu confecționează, nu desenează, nu lucrează cu plastelina, motorica lui nu se dezvoltă. Iar aceasta e cea care îi înfluențează copilului funcția de vorbire. Dacă n-o să-i dezvolți motorica, să nu te plângi ulterior că mintea lui nu lucrează.

Ascultă muzică împreună cu el

Muzica contribuie la dezvoltarea copilului de mic, ea influențează puternic structura și calitatea rețelei de neuroni. Atunci când copilul ascultă muzică el învață să acorde atenție detaliilor, să deosebească sunetele și intervalele dintre ele.

Nu permite creierului să lenevească

Nu toți oamenii sunt geniali, unii nu au avut noroc de gene prea bune. Dar și cei care le-au obținut, trebuie să muncească mult pentru a le pune în valoare. Copilul poate avea un creier minunat, însă dacă acesta nu va fi dezvoltat, format, limitat și setat, el va muri. Creierul se autodistruge dacă nu este supus unui efort cognitiv.

Învață băieții și fetele în mod diferit

Cu băieții trebuie să vorbiți puțin și foarte concret. Pentru un efect maximal, ei trebuie să fie încadrați în activități cu multă mișcare, ei pur și simplu nu au voie să stea pe loc.  Ei au atât de multă energie, de aceea trebuie s-o orientați spre ceva util. Nu-i plasați într-un spațiu închis, oferiți-le condiții pentru mișcare și explorare. De asemenea, băieții au nevoie de sarcini reale, de competiții, de sarcini scrise e nevoie mai puțin, ele practic nu au niciun rost. Plus la toate, băieții trebuie să fie lăudați pentru orice fleac. Iar o condiție importantă este ca băieții să fie educați în spații mai răcoroase, altfel riscați ca ei să adoarmă în timpul lecției.

Fetițele adoră să învețe în grupuri, ele au nevoie de comunicare. E foarte important ca ele să nu fie protejate de căzături și murdărie, fetele trebuie să știe ce înseamnă „riscul controlat”. Micile domnițe nu iubesc discuțiile pe tonuri ridicate, dar au nevoie de contact emoțional. La fel de important pentru ele este un spațiu colorat. Și încă ceva: o abordare individuală poate face dintr-o fetiță o eminentă.

Sursa