Podul lui Rama – o construcție umană sau o minune naturală?

Podul lui Rama poate fi calificat ca cel mai mare pod din lume, deși argumente clare pentru afirmația că acesta ar fi anume un pod, totuși nu există. E vorba de un șir de insule din Oceanul Indian, care leagă peninsula Industan de insula Sri-Lanka. Lungimea acestui pod este de 48 de kilometri.

Cel mai bine istmul se observă din avion – un culoar specific cu lâțimea de la 1,5 până la cinci kilometri. Există dovezi, că încă în secolul XV podul lui Rama a fost un pod adevărat, căci nivelul Oceanului Mondial atunci era mai scăzut și insulele se aflau la suprafața oceanului. Atlasul lui Ptolemeu include și acest istm, ca legătură între India și Sri-Lanka, ca și multe hărți maritime engleze și portugheze din Evul Mediu.

Astăzi podul lui Rama împarte acvatoriul oceanului în acest loc în două pârți, care diferă foarte mult una de alta. Golful Mannar are apa străvezie și limpede, iar cea din golful Palk are alte proprietăți, căci din cauza furtunilor dese apa este foarte tulbure.

Marea parte a podului se află sub apă, însă la o adâncime, accesibilă chiar și pentru un copil – 1-1,25 metri. Doar o porțiune mică, deja în apropierea Industanului, este ceva mai adâncă, pe acolo pot naviga numai corăbii mici.

Indienii demult au prezentat un proiect de adâncire a fundului oceanului, pentru a reduce calea maritimă dintre India și capitala insulei Sri-Lanka, ea ar putea fi scurtată cu 30 de ore, însă ecologii și istoricii se opun.

Opinia publică e predispusă să considere podul lui Rama unul făcut de oameni, căci în etnosul indian este și o legendă (Ramayana) despre regele indian Rama, care a ordonat construcția unui pod între India si Sri-Lanka cu ajutorul maimuțelor.

Teoria este confirmată și de geologi, care afirmă, că materialele, din care este alcătuit podul, au cca 10 mii de ani, iar în Ramayana se descriu evenimente, care au avut loc anume 10 mii de ani în urmă.

Sursa

error: Content is protected !!