Poate fi caria distrusă pentru totdeauna? Iată ce arată noile cercetări

Caria este una dintre cele mai răspândite și cunoscute afecțiuni dentare în întreaga lume. Practic nu există persoană care mai devreme sau mai târziu să nu se confrunte cu această problemă, mai ales dacă igiena dentară nu este la cel mai înalt nivel, este un iubitor de dulce și nu merge la stomatolog cel puțin o dată la jumătate de an.

Cariiile ( din latină „caries” – putrezire) – reprezintă un proces prin care se distruge dantura, cauzat de dizolvarea substanțelor minerale care intră în compoziția sa și care se formează în timpul digerării carbohidraților în cavitatea bucală.

Oamenii de știință consideră că motivul acestei boli dentare este bacteria Streptococcus mutans, care transformă tot zahărul din alimente în acid lactic, substanță care și distruge dintele.

Recent, cercetătorii au reușit să modifice ADN-ul acestei bacterii, în așa fel încât, ea a încetat să mai producă acest acid, iar gelul în care ea a fost introdusă, după o singură aplicare pe dinți a distrus caria definitiv.

Experimentele realizate în baza animalelor au arătat că bacteria modificată o poate înlocui fără probleme pe cea naturală. Iar așa cum ea nu prezintă niciun pericol, studiile clinice vor începe chiar până la sfârșitul acestui an.

Această descoperire poate deveni o adevărată revoluție în domeniul stomatologiei, mai ales că primele studii sunt atât de promițătoare. Să sperăm că în cel mai scurt timp metoda va putea fi implimentată, iar oamenii vor uita pentru totdeauna de durerile de dinți sau de tratamentele insuportabile și costisitoare.

Până atunci însă aveți grijă de igiena voastră bucală și nu uitați că un zâmbet frumos, înseamnă o dantură sănătoasă!

Sursa

error: Content is protected !!