Photoshop din URSS. Vezi cele mai vestite poze redactate de regimul sovietic

Nu cred că pentru cineva e o noutate că pozele vechi se modificau și se editau încă până la apariția calculatoarelor și a Photoshop-ului, iar ăsta nu e un lucru simplu, ci o meserie foarte complicată. Regimurile se foloseau foarte des de modificarea fotografiilor, atât în scopuri propagandiste, cât și pentru schimonosirea unor sau altor evenimente din istorie, pentru a le da o altă nuanță sau sens.

Haideți să vedem cele mai populare poze „photoshopate” din fosta URSS. Pentru prima dată fenomenul a fost descris de ziaristul vestit David King – anume el a observat că multe poze, publicate în sursele europene, diferă de cele, care au fost oferite publicului intern din URSS. Cu timpul King a strâns o colecție enormă de astfel de fotografii.

1.Alexandru Malcenco a fost un revoluționar foarte activ, dar la sfârșitul anului 1929 el a fost învinuit de spionaj în favoarea SUA și în noiembrie 1930 executat. După asta chipul lui a dispărut de pe poza istorică colectivă.

2.Grigore Petrovschi la fel a fost declarat dușmanul poporului în 1939, deși a reușit să rămână în viață și a murit din cauze naturale în 1958. După ce fusese declarat dușmanul poporului, chipul lui a dispărut de pe pozele colective.

3.Primul, care a dispărut din această imagine, a fost Comarov Nicolae Pavel, care a fost executat. Apoi în 1940 din poză a fost șters și Antipov – el la fel a fost executat.

4.Troțkii și Camenev – ei au dispărut treptat de pe scările tribunei, fiind excluși din partidul bolșevic.

5.Stalin și mai multe personalități vestite pe timpuri. Toți, cu excepția unuia, au decedat din cauza morții violente și timpurii. În final, în ultima versiune a pozei editate au rămas doar patru.

6.Douăzeci de delegați au participat la al optulea Congres a partidului Muncitor-Țărănesc, cca jumate din ei ulterior au fost omorâți, trei s-au sinucis, iar în versiunea finală a pozei au rămas doar trei – Stalin, Lenin și Calinin.

7.Uneori fețele „dușmanilor poporului” simplu se blurau cu culoarea neagră.

8.A fost falsificată și prima poză comună a lui Stalin și Lenin, făcută în 1922. Această poză falsă a fost publicată, pentru a demonstra poporului prietenia caldă a lui Stalin și Lenin.

9.Poza originală a fost făcută în anul 1908, însă în 1939 ea a fost serios redactată – din imagine a dispărut genunchiul feminin din prim plan, iar din spate nu se mai vede revoluționarul Sverdlov, care căzuse în dizgrație.

10.Cel mai simplu era să tai persoana nedorită din poză, cum s-a întâmplat mai jos.

11.Deoarece către anul 1939, comisarul popular Ejov a fost executat, acesta a fost șters ulterior din mai multe poze, unde el apărea alături de Stalin.

Sursa

error: Content is protected !!