Petele pigmentare nu sunt întotdeauna un semn al îmbătrânirii! De ce apar și cum să scapi de ele

Este imposibil să negociezi cu vârsta, nu există un preț pentru a-ți cumpăra puțin timp, chiar dacă investești în fitness și chirurgie plastică. Mai întâi apar primele riduri, se schimbă tonul pielii și al mușchilor, iar apoi și petele pigmentare. Petele de bătrânețe sunt maronii și apar la persoanele trecute de 40 de ani pe mâini, gât și față. Nu sunt periculoase și nu dăunează sănătății, dar trădează vârsta.

Care sunt motivele apariției lor? 

Petele pigmentare nu sunt întotdeauna un semn al îmbătrânirii organismului, pe care ni le dă pielea. Potrivit dermatologilor, petele pot apărea la oameni la orice vârstă, de îndată ce celulele își pierd capacitatea de a regla sinteza melatoninei, iar acest lucru se poate întâmpla la orice vârstă, cel mai adesea după 40 de ani.

Melatonina este considerată o reacție naturală de protecție a celulelor pielii de radiațiile ultraviolete. Dacă faci abuz de soare, rata sintezei hormonilor crește semnificativ și aici se manifestă hiperpigmentarea. Un alt motiv pentru apariția timpurie a petelor de vârstă pe mâinile și fața femeilor poate fi insuficiența hormonală, precum și alte probleme specifice femeilor: utilizarea contraceptivelor hormonale, sarcina, inflamația ovarelor.

Deficitul de vitamina C, boala hepatică, sindromul de acnee, de asemenea, pot provoca apariția petelor pigmentare atât la femei, cât și la bărbați.

Cum să distingi petele de vârstă de melanom?

Uneori, pe fondul acestei inofensiuni care se află la suprafață, se ascund alte riscuri: sub petele de vârstă sau alunițe se poate ascunde melanomul. Acesta este cancerul de piele, tratamentul căruia este simplu doar în faza inițială. Prin urmare, analizează petele noi apărute pe piele pentru a nu rata o formațiune malignă.

Melanomul este asimetric, marginile sale sunt inegale, parcă zdrențuite. Mai mult, are o culoare neuniformă a pigmentării, de exemplu, o parte poate fi vizibil mai întunecată decât restul acesteia. Petele simple de vârstă nu depășesc 6 mm în diametru. Depășirea acestor dimensiuni indică cel mai adesea apariția unui neoplasm malign.

Cum se face față petelor de vârstă în salonul de frumusețe? 

Multe femei aleg să scape de petele de vârstă, chiar dacă acestea nu sunt periculoase, urmărind un scop estetic. Se luptă cu petele de vârstă cel mai adesea cu ajutorul diverselor proceduri cosmetice. Cel mai eficient în această privință s-a dovedit a fi peelingul chimic cu amestec de acizi organici și retinol.

O altă modalitate rapidă și eficientă de a scăpa de petele de vârstă este fototerapia, care acționează asupra petelor de vârstă cu un impuls ușor și distruge melatonina. După procedură, neoplasmul se întunecă, apoi pielea tratată se reînnoiește.

O altă metodă – mezoterapia – a câștigat popularitate datorită efectului său complex. Distrugând acumulările formate de melatonină, mezoterapia exclude apariția ulterioară a petelor de vârstă.

Luptă cu petele de vârstă de sine stătător! 

Principala problemă a procedurilor de salon este costul lor relativ mare, astfel încât multe femei recurg la îndepărtarea petelor de vârstă cu propriile forțe și remedii.

O metodă foarte simplă: șterge-le zilnic cu un amestec de ceapă și oțet de mere. Se taie ceapa decojită cubulețe, se amestecă într-un blender, se toarnă oțet de mere într-un raport de 50:50. Șterge petele pigmentare cu acest amestec o dată pe zi, umezind un disc de bumbac în el. Tratamentul durează 4-5 zile.

Poți obține un ten mai luminos și curat cu ajutorul sucului de lămâie. Șterge zilnic petele de pe față cu pulpa de la o jumătate de lămâie. Încet, dar sigur, poți obține un rezultat îmbucurător, însă procesul în sine durează mai mult decât cel descris mai sus – până la 4 luni.

Dacă, pe timp de vară, vei avea obiceiul să eviți lumina directă a soarelui și să folosești cremele de protecție solară, nu vei face abuz de bronzarea artificială și nu vei petrece toată vacanță pe plajă, atunci vei reuși să reduci semnificativ riscul de apariție a petelor de vârstă. Nu uita: este mai ușor să previi dezvoltarea acestor semne ale îmbătrânirii decât să le combați după ce apar.