Peștii, care pot trăi ani buni fără apă! Află care sunt aceste ființe unice!

Știm cu toții, că peștii au nevoie de apă și nu  trăiesc mult, fiind lipsiți de ea. Însă sunt pești, care s-au adaptat la condiții extremale, ei știu să supraviețuiască fără apă până la câteva luni sau chiar ani!

E vorba de dipnoii – o subclasă de pești osoși, care au respirație dublă – acvatică prin branhii sau aeriană prin plămâni, de obicei – doi. Plămânii se deschid printr-un conduct comun pe fața ventrală  a esofagului.

Baramunda este unicul pește pulmonat din Australia

Actualmente există 6 genuri de dipnoi – unul în Australia, patru în Africa și unul în America de Sud. Organismele lor au diferențe semnificative în raport cu peștii obișnuiți. Vezica înotătoare, prezentă practic la toate speciile de pești osoși (ea permite peștelui să regleze adâncimea), la dipnoi s-a transformat în plămâni.

Acest fenomen permite dipnoilor să trăiască fără apă în stare de anabioză – cîteva luni și chiar câțiva ani în cazul genului african protopterus. În timpul secetei ei se ascund în nămol și așteaptă sezonul ploilor.

În Africa acești pești locuiesc în zonele din Africa Centrală și de est, în lacurile Chad, Victoria, și ei consumă prin plămâni 98 de procente din oxigenul necesar, așa că, chiar aflându-se în apă, protopterusul african mereu iese la suprafață pentru a inhala oxigen.

În realitate e vorba practic de niște mamifere, care trăiesc în apă. Anume specia africană protopterus s-a adaptat cel mai bine la secetă și lipsa apei, 9 luni e un termen obișnuit, iar recordul e de patru ani – anume atâta timp un protopterus s-a aflat în stare de anabioză fără daune pentru sănătate.

Sursa

error: Content is protected !!