Personalitatea ta modelează ceea ce vezi! Oamenii receptivi au o percepție diferită asupra realității!

Psihologii abia au început să dezlege misterul pe nume „personalitate”, acea trăsătură importantă, dar nebuloasă a identității individuale. Studiile recente sugerează că trăsăturile personalității nu doar îți afectează perspectiva asupra vieții, ci și modul în care percepi realitatea.

Un studiu publicat la începutul acestui an în „The Journal of Research in Personality” ajunge până la a sugera că receptivitatea oamenilor către o experiență nouă schimbă percepția lor asupra lumii. Îi face mai susceptibili să experimenteze anumite percepții vizuale.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea din Melbourne din Australia au invitat 123 de voluntari și le-au propus să treacă testul celor 5 trăsături ale personalității, care evaluează extraversiunea, agreabilitatea, conștiinciozitatea, nevrotismul și deschiderea către experiențe. Această ultimă trăsătură de personalitate implică creativitatea, imaginația și dorința de a încerca lucruri noi.

Apoi au testat cine a avut experiența unui fenomen de percepție numit „rivalitatea binoculară”. Acest fenomen apare când fiecărui ochi îi este arătată o imagine diferită – în acest caz, o pată roșie unui ochi și una verde altui ochi. Majoritatea oamenilor se îndepărtează de cele două imagini incompatibile, deoarece creierul nu poate percepe decât o singură imagine. Dar unii îmbină cele două imagini într-o pată unificată roșu-verde. Participanții mai deschiși și receptivi au avut mai multe șanse să perceapă această imagine combinată.

Acest lucru are sens, potrivit cercetătorilor, pentru că deschiderea către experiențe noi este legată de creativitate. În articolul publicat care vorbește despre rezultatele studiului, autorii explică că abilitatea de a combina două imagini pare a fi „o soluție creativă a problemei prezentate de cei doi stimuli incompatibili”.

Acesta nu este singurul studiu care leagă personalitatea cu percepția. După cum menționează cercetătorii în articolul pentru The Conversation, un studiu anterior arată că cei care au un nivel ridicat de receptivitate pentru experiențele noi sunt mai puțin susceptibili să experimenteze „orbire prin neatenție”.

Acest fenomen vizual apare atunci când oamenii se concentrează atât de mult pe o caracteristică a unei scene, încât nu reușesc să observe alte lucruri complet evidente.

Există, de asemenea, dovezi care sugerează că trăsăturile de personalitate nu sunt fixe. Studiile arată că acestea se schimbă de-a lungul vieții. De exemplu, meditația poate influența rivalitatea binoculară, iar antrenamentele speciale pot face ca oamenii să devină mai deschiși le experiențe noi.