Pericol! La ce poate aduce topirea celui mai mare ghețar din lume?

Savanții, care monitorizează cel mai mare aisberg din lume, au ajuns la concluzia, că acesta se topește mai repede, decât se presupunea inițial.

E vorba de un segment imens din scutul glacial antarctic – suprafața lui e de peste 470 de mii de km2. Acest segment, numit porțiunea Ross, blochează gheața de pe partea continetală a Antarctidei, prevenind căderea ei în apă, ce ar putea provoca ridicarea nivelului Oceanului planetar – e vorba de miloane de km3 de gheață.

În luna ianuarie a anului 2016 aici timp de două săptămâni a fost o vreme foarte caldă – prea caldă pentru aceste locuri. Acest fenoment a fost provocat de curentul oceanic El Niño. El se formează în partea tropicală a oceanului Pacific din cauza încălzirii puternice a apelor oceanice.

De obicei El Niño ajunge către țărmul Americii de Sud, prococând acolo arșiță și secetă. Dar uneori El Niño iși schimbă împrevizibil direcția și ajunge spre țărmul vestic al Antarctidei.

Și dacă acest fenomen anual va mai repeta un așa comportament straniu, probabilitatea unei catastrofe globale devine tot mai reală.

Savanții deja au calculat, că topirea porțiunii Ross va provoca o ridicare a apelor oceanului cu 3,35 metri. În acest caz doar în SUA vor fi inundate peste 45 de mii de kilometri pătrați, inclusiv cele mai mari orașe, aflate pe litoral.

Sursa