Pe cale de dispariție: 10 Locuri uimitor de frumoase pe care să le vizitezi cât mai curând!

Cu timpul totul se schimbă și acolo unde astăzi sunt cele mai frumoase locuri din lume, mâine poate exista doar un deșert fără viață. Chiar dacă unele dintre aceste creații unice ale naturii nu vor dispărea complet, acestea ar putea să-și piardă atractivitatea. Așa că grăbește-te să vezi cele mai uimitoare locuri din lume pe cale de dispariție!

Ghețarul de pe vârful muntelui Kilimanjaro

Masivul Kilimanjaro include cel mai înalt munte din Africa. Frumoasele sale vârfuri vulcanice acoperite de zăpadă pot fi văzute de departe, atât în Kenya, cât și în Tanzania. Această priveliște ar putea însă dispărea în următoarele decenii. Zăpada s-a topit deja în proporție de 85%, iar cercetătorii avertizează că, din cauza schimbărilor climatice catastrofale, zonele înghețate de pe vârfurile muntelui Kilimanjaro se vor topi complet în următorii 15 ani.

Insulele Maldive

Maldive (sau Republica Maldive) este o țară insulară în Oceanul Indian care constă din 1.102 insule. Dar nu lăsa acest număr să te păcălească: Maldive este cea mai mică țară asiatică din punct de vedere al suprafeței și populației. Fiind și țara cu cea mai mică altitudine din lume, creșterea nivelului apei oceanului îi răpește din teritoriu milimetru cu milimetru. Potrivit ONU, arhipelagul nu va mai putea fi locuibil în anul 2100, pentru că insulele vor dispărea înainte de sfârșitul secolului.

Veneția (Italia)

Veneția este construită pe 117 insule mici, care sunt separate prin canale și conectate prin poduri. Romanticul oraș italian se scufundă lent, din cauza evoluției lagunei în care este situat. Veneția este adesea inundată de mare, astfel încât aici se elaborează planuri de urgență pentru construirea unei bariere în scopul protejării lagunei.

Havana (Cuba)

Nu vă faceți griji, Cuba nu dispare! Această țară este cunoscută pentru plajele sale frumoase și capitala Havana, datorită căreia te poți trezi în anii 1960 ai secolului trecut. Această atmosferă unică este exact ceea ce merită să vezi pe Insula Libertății. Din cauza schimbărilor politice, Cuba s-ar putea moderniza în curând, iar Havana și-ar putea pierde farmecul din anii ’60 și mașinile clasice care sunt atât de des întâlnite aici.

Insulele Galapagos (Ecuador)

Aflându-se la aproape 1000 de kilometri la vest de Ecuador, Insulele Galapagos și apele din jur reprezintă un parc național și o rezervație biologică marină. Insulele sunt renumite la nivel mondial pentru numărul uriaș de specii endemice și au fost studiate de Charles Darwin, ceea ce a dus la dezvoltarea teoriei evoluției prin selecția naturală. Arhipelagul fragil este în pericol din cauza braconierilor, poluării, creșterii temperaturii mării care afectează recifele.

Marea Barieră de Corali (Australia)

Situată în largul coastei Queensland, Marea Barieră de Corali este un ecosistem unic care constă din peste 2900 de recife individuale și 900 de insule. Acesta suferă în urma creșterii temperaturii oceanului, a poluării apei și a pescuitului, care cauzează eroziunea celui mai mare recif de corali din lume.

Ghețarul Columbia (Alaska)

Ghețarii tind să se retragă, dar Columbia o face mult mai repede decât alții. Procesul a început încă în anii 1980. Din moment ce a început să fie monitorizat, ghețarul a scăzut cu 16,9 km în lungime și 400 m grosime. În 2001, rata de retragere a ghețarului a ajuns la aproape 30 de metri pe zi! Acest fenomen este strâns legat de schimbările climatice.

 

Antarctica

Antarctica este poate cel mai autentic loc din lume, aproape neatins de oameni. Dar, pe măsură ce expedițiile umane pe continentul înghețat devin tot mai populare, iar vânătoarea și pescuitul animalelor sălbatice continuă în această zonă, speciile pe care le vedem astăzi se pot schimba dincolo de recunoaștere în viitorul apropiat.

Parcul Național Everglades

Everglades este o rezervație naturală subtropicală din statul Florida, SUA. Parcul național protejează doar 20% din acest teritoriu uimitor și găzduiește o mare varietate de animale sălbatice aflate pe cale de dispariție. Acest întreg ecosistem și habitat natural este în pericol din cauza creșterii poluării create de oameni.

Polul Nord

Spre deosebire de Polul Sud, care este situat pe continent, Polul Nord este situat în mijlocul Oceanului Arctic – în punctul în care apa aproape întotdeauna îngheață. Cercetările arată că în ultimele decenii, masa de gheață scade în regiunea Polului Nord. După unele estimări, până în anul 2100 nu va mai rămâne gheață în această zonă. De asemenea, asta poate duce la dispariția urșilor polari, cărora le vine tot mai greu să vâneze foci.