Orice nu s-ar întâmpla, trebuie să trăiești. Dacă nu există alte motive, atunci cel puțin din curiozitate

La data de 21 septembrie 2017, Zinovy Efimovich Gerdt ar fi împlinit 101 ani. El a lăsat o mulțime de povești în memoria oamenilor care l-au cunoscut. Citind amintirile sale, îți dai seama că numărul acestor povești este infinit. Uneori, aceste povești sunt triste, uneori amuzante și alteori triste și amuzante în același timp. Citește-le mai jos pe câteva dintre ele.

În 1950, în timpul luptei contra cosmopolitismului, Zinovy ​​Efimovici și fratele său Boris se întorceau de la cimitir, era ziua în care mama lor a murit. Ulterior, au intrat într-un local să se încălzească și așteptau să cumpere câte o bere.

Înaintea lor, în rând, era un copil. Când i-a venit rândul, el sa întors brusc în direcția lor și a spus cu voce tare vânzătorului: „Nu! Mai întâi – ei. Sunt la fel ca și noi!” În acel moment Gerdt l-a lovit pe copil în fața. Nu era o palmă, ci o lovitură. Copilul a căzut … La scurt timp copilul s-a ridicat … Vânzătorul a întrebat: „De ce ai făcut asta? Nici nu te-a numit evreu …” În următoarele momente, un bărbat imens s-a apropiat de Gerdt și l-a apucat de haină. Gerdt a crezut că i-a venit sfârșitul. Acel om l-a întrebat: „Așa procedezi când cineva se ia de națiunea ta? Îți place să procedez și eu așa cu tine?”. Nu i-a făcut nimic rău, doar a vrut să-l sperie și să-i dea o lecție de viață.

Odată, în România, după un spectacol de succes, a fost organizată o masă festivă. Unul dintre actorii ruși, i-a spus lui Gerdt că a plătit, cu 1000 de lei, o româncă ca aceasta să meargă cu el în Rusia: „A fost foarte mare dorința acestei rusoaice, care trăiește în România, să viziteze Moscova”. Gerdt i-a spus: „Ai făcut o treabă bună, singurul lucru rău este că mi-ai spus despre asta”.

În vremurile când vocea lui Gerdt se auzea mai mult din spatele scenei și la radio, el a primit un mesaj minunat. Un radioascultător spunea că atunci când îl aude pe Gerdt, lasă totul și merge lângă radio ca să-l asculte. Radioascultătorul i-a mai spus că i-ar plăcea ca copilul lui să aibă un timbru ca al lui Gerdt. 

Povestea Igor Guberman: „După căderea Ierusalimului, am stat la mormântul regelui David împreună cu Tanya și Zalman. Le-am spus despre peștera mormântului. Și dintr-o dată … din întuneric, apare un băiat care spune: „Zinovy Efimovich se poate un autograf?” Zalman a spus: „Nu se poate băiete, căci unchiul lui Dodik ar fi jignit”.

În turneul din Odessa, Gerdt a decis să facă o plimbare. La monumentul lui Duke of Richelieu, el a fost abordat de o fată: „Eu sunt – Rosa, am 15 de ani, felicită-mă“. Gerdt i-a  scris o felicitare. Tânăra exclamă: „Pe Boiarski nu am reușit să-l prind, dar pe tine Gerdt – da!”

În februarie, ’96 Zinovy ​​Efimovich Gerdt făcea filmări în Odessa. El locuia împreună cu soția sa în hotelul „Krasnaya”. O femeie frumoasă din Odessa i-a adus micul dejun lui Gerdt chiar în cameră. Când soția actorului a deschis ușa, ea a intrat solemn în cameră și a întrebat: „Ei bine, al meu deja s-a trezit?”

O povestioară de la Matei Geiser, autorul cărții „Zinovy ​​Gerdt”. „Odată într-o conversație la telefon Gerdt, fiind într-o stare de spirit bună, a spus: „Matei Moiseevici, scrie cuvintele pe care ți le spun acum. Nu sunt complet ale mele, ele aparțin altcuiva dintre înțelepții noștri. Deci vor suna c-am așa: „Orice nu s-ar întâmpla, o persoană trebuie să continue să trăiască. Dacă nu există alte motive, atunci cel puțin din curiozitate”.

Sursa

error: Content is protected !!