Operațiunea „T-4”. Află de ce Hitler a ordonat ca bolnavii mintali să fie omorâți

La data de 1 septembrie, anul 1939, începea cel de-al doilea război mondial. Puțini sunt acei oameni care știu de ce Hitler a semnat documentul ce a început operațiunea „T-4”, care avea drept scop eliminarea „cetățenilor inutili”.

Printre cei sortiți pieririi se numărau și oamenii bolnavi psihic, cei care sufereau de boli cronice, care nu se tratau. Operațiunea a început să fie realizată în anul 1942, atunci când în clinici au început să fie omorâți oamenii cu dizabilități și copiii cu sindrom Down până la 3 ani. Operațiunea a fost numită „Tiergartenstrasse-4”.

O astfel de „curățire” a permis Germaniei să își stabilească o economie stabilă – necesară în condițiile războiului. 70 273 de oameni au fost uciși în cadrul acestei operațiuni.

Mai târziu, oamenii lui Hitler au început să ucidă în stânga și dreapta. Injecțiile letale erau administrate adolescenților cu vârsta sub 17 ani, care aveau deformări fizice, hidrocefalii cerebrale sau tulburări psihice. Acești oameni erau omorâți pentru a nu se cheltui bani pe tratamentul lor. Ulterior, părinților le era transmisă o scrisoare prin care erau anunțați că copilul lor a suferit un atac de cord sau au murit de pneumonie.

Oficial, „programul morții” a fost încetat în anul 1941. Cu toate acestea, el a continuat să fie pus în practică, chiar într-un mod mai grav. Prin această acțiune criminală au fost evitate anumite alocații de invaliditate, care trebuiau să fie plătite bolnavilor.

Nici în Rusia bolnavii nu au scăpat de această condamnare. În 1941, 836 de pacienți ai spitalului de psihiatrie Mogilev au fost uciși. Nimeni nu a fost cruțat, nici măcar copii. În 1942, au fost împușcați copiii dintr-un orfelinat pentru retardați, din Stalingrad. Cadavrele au fost aruncate într-o groapă mare cu jucării.

Datorită secretului programului, crimele au continuat încă două luni după ce Germania sa predat. Crimele au fost scoase la iveală abia în anii 1960 când a fost publicată cartea „Medicina inumană”. În anul 2001, Asociația Psihiatrilor din Republica Federală Germania și-a cerut iertare pentru acele atrocități. Acum, în Germania există un număr imens de monumente ale bolnavilor torturați.

Sursa

error: Content is protected !!