Obrăznicie și revoltă: 9 situații prin care vei trece și tu când copilul tău va fi adolescent

Imaginează-ți ( sau poate așa se întâmplă și la tine) că te trezești dimineața, te duci în camera copilului ca să-l săruți și să-l trezești, iar în loc de îngerașul tău vezi un om grosolan, nefericit, urât mirositor și supărat, care este convins că toată lumea este împotriva lui.

Parcă până nu demult era un copil zâmbitor, cu care te jucai, priveai împreună filme animate, mergeați la bunici duminica, iar acum în casa ta e cu totul alcineva.

Misiunea ta acum este ca în următorii 5-7 ani să supraviețuiești cu pierderi minime pentru psihicul tău și al copilului.

Așadar, ce comportament să adopți, dacă adolescentul…

9. Este foarte grosolan

Atunci când în familie e doar un copil, spre el este direcționată toată dragostea, grija și preocuparea părintească. Părinții îl țin atât de mult sub control încât adolescentul nu rămâne niciodată singur, însă aceasta este o condiție esențială pentru ca el să se maturizeze. Și astfel obrăznicia este unica metodă prin care adolescentul își poate apăra independența și mări distanța dintre el și părinți. El devine neagreabil pentru a fi lăsat în pace.

De aceea, atunci când copilul începe așa să se comporte, depărtează-te un pic de el. Un pas înapoi va fi binevenit pentru toți

8. Se rușinează de corpul său

Acceptă asta cu respect și înțelegere. În practică asta ar însemna că adolescentul începe să se încuie în baie, poartă haine neîngrijite cu câteva mărimi mai mari, își vopsește părul etc.

Nu trebuie să insiști pe vizita sa la coafor/cosmetolog/stomatolog. Pur și simplu amintește-i printre altele contactele acestora, în caz că va decide singur să meargă și evită replicile de genul: „Până luni să nu mai văd pletele astea nespălate, să mergi să-ți tunzi părul, doar ești băiat.”

7. Vine târziu acasă

Eu aș stabili o oră la care acesta trebuie să fie în fiecare seară acasă. La ora 22:00 porțile se închid, ușile se încuie. Cine a întârziat înnoptează afară. Doar că trebuie să fim gata să suportăm și consecințele. Eventual dacă adolescentul caută aventuri în plină noapte, lasă-l să le găsească. Lasă-l să vadă ce înseamnă să petreci o noapte după gratii. Nimic grav nu se va întâmpla.

La această vârstă el îți verifică limitele, în ce măsură o să fii gata să cedezi.

6. A devenit indiferent și închis în sine

Acest lucru e absolut normal. Asta vorbește despre faptul că relația voastră a fost până nu demult apropiată și strânsă. Părinții trebuie să înțeleagă că el acum într-adevăr are propria viață. Încetează să-i mai impui interesele tale, permite-i să se regăsească.

Oferă-i spațiu pentru autoexprimare. Iar el trebuie să știe că atunci când va avea nevoie de familie, va putea veni în orice moment după ajutor.

5. Se încuie în cameră și solicită să nu fie deranjat

Respectă-i intimitatea și învață să bați la ușă.

4. Miroase urât

Dacă simți mirosul de corp nespălat, îmbibat cu hormoni sexuali, dă-te într-o parte și ia-ți niște spray-uri pentru împrospătarea aerului. Acest miros are rolul de a-i îndepărta pe membrii familiei și a atrage polul opus. Fii sigur că atunci când va apărea o iubită el o să înceapă să se spele și să se îngrijească ca niciodată.

3. Miroase a marihuana

Desigur poți să-i interzici să facă asta, dar nu înseamnă că îți va respecta cuvântul. În prezent printre tineri este foarte răspândită opinia că drogurile ușoare și ciubucul sunt bune pentru sănătate. Unde mai pui că e atât de cool să fumezi.

Părinții ar trebui să înțeleagă ce stare încearcă să ascundă adolescentul făcând asta, de ce vrea să demonstreze că este cool, ce simte el de fapt.

2. Miroase a alcool

Există părinți care le oferă alcool copiilor încă de mici, sub control, cu scopul de a-i învăța cultura consumului de vin, bere ș.a. Dar cât este de corect acest obicei? Potrivit legii, consumul de alcool până la 18 ani este interzis. Acum copiii nu știu ce înseamnă alcoolism, părinții trebuie să fie cei care le explică despre acțiunea acestuia asupra creierului, ficatului și psihicului uman.

1. Vine beat acasă

Dacă nu vomită – pur și simplu ajută-l să se culce. O să vorbiți dimineața. Și deja discuția o vei baza pe 3 principii: educație, explicație și observare.

Sursa