Oamenii inteligenți aleg să fie mai puțin sociali – Iată ce spun oamenii de știință

Tu ce fel de persoană ești? Îți place aglomerația sau visezi să te izolezi într-un loc pustiu și să rămâi în comuniune cu natura?

Alegi orașele cosmopolite sau ai vrea să te cufunzi în paginile unei cărți interesante pe o pajiște împânzită cu iarbă verde?

Dacă ai primit un apel sau o invitație în oraș accepți imediat sau te retragi în singurătate?

Dacă preferi să fii singur, nu este nimic rău în asta. Nu este nimic antisocial în acest lucru, din contra, probabil ești un geniu!

Potrivit unui studiu recent al NCBI, persoanele care sunt foarte inteligente au tendința de a se asocia cu mai puțini oameni și au o viață socială cu o interacțiune minimă. 

Interesant, dar satisfacția lor de viață crește atunci când aleg să trăiască cu această strategie!

Potrivit cercetătorilor Satoshi Kanazawa și Norman Li, pentru cei care caută fericirea, strategia ”sihastrului” ar putea fi calea necesară de urmat, mai ales, pentru cei care sunt foarte inteligenți. Psihologii au determinat că ființele umane trăiesc mai fericite în zonele mai puțin populate. De asemenea, ei au descoperit că fericirea crește atunci când interacțiunile noastre sociale sunt minime. Este important doar contactul cu cei dragi, spre deosebire de străini, prieteni ocazionali sau cunoștințe abstracte.

Nu este surprinzator faptul că participanții la studiu au raportat un nivel mai mare de fericire atunci când au avut o interacțiune socială mai frecventă – cu excepția unui singur grup. Pentru cei mai inteligenți dintre oameni, acest efect a fost nu numai diminuat, dar a fost dezactivat complet.

În realitate, așa cum au explicat cercetătorii, ”Persoanele mai inteligente se confruntă cu un nivel mai scăzut de satisfacție al vieții dacă au un nivel de socializare mai sporit”.

Oamenii intelegenți mereu au ceva mai important de făcut, decât să piardă timpul cu discuții la cafea sau plimbări la aer cu prietenii. Anume din acest motiv, ei sunt antisociali și acest lucru îi face mai împliniți.

Tot cercetătorii susțin că creierul nostru s-a format cu mii de ani în urmă, deci noi găsim fericire în aceleași lucruri precum strămoșii noștri. În savană, densitatea populației este scăzută, iar interacțiunea socială ar fi fost incredibil de importantă pentru supraviețuire.

Aceeași teorie susține că cei mai inteligenți oameni din trecut au putut evolua, totuși, fără o necesitate sporită de interacțiune socială. 

Astăzi noi nu mai avem nevoie doar să supraviețuim, ci trebuie să evoluăm, din acest motiv oamenii inteligenți tind să descopere lucruri uimitoare, să contribuie la dezvoltarea științei, economiei. Avem nevoie de mai puțină interacțiune decât strămoșii noștri, astfel încât ființele umane mai inteligente au încetat să nu pună accent pe acest aspect.

Deci dacă cineva te va acuza că ești izolat sau antisocial, ai la îndemână toate argumentele că nu este așa, mai mult, ești foarte inteligent și un ”pioner” al evoluției.