Oamenii de știință ne asigură: Câinii într-adevăr pot simți cine este demn de încredere!

Câine sau pisică?

Poate fi destul de dificil să alegem ce animal de companie am prefera, un câine sau o pisică. Câinii necesită o îngrijire mai deosebită, pe când pisicile sunt mai desinestătătoare. Totuși, dacă îți dorești să ai parte de îmbrățișări și joacă cu animăluțul tău, și nu doar atunci când asta și-o dorește pisica ta, atunci posibil câinele este alegerea potrivită.

Mai mult de atât, câinii sunt mult mai sensibili atunci când vine vorba de emoțiile umane. Există multe dovezi, că ei pot simți felul în care noi ne simțim. Iar cele mai recente cercetări au dovedit, că câinii pot înțelege cât de demn de încredere este omul.

Se pare că câinii, ca niște polițiști adevărați, pot scoate la iveală dacă o persoană nu le merită încrederea.

Într-un studiu condus de omul de știință pe nume Akiko Takaoka, de la Universitatea Kyoto din Japonia, au participat 34 de câini la 3 runde de indicare. Scopul era de a afla dacă un câine va avea sau nu încredere în persoana care deja l-a mințit.

În experiment, proprietarii câinilor trebuiau să indice spre cutia unde era ascunsă mâncarea. La prima rundă, participanții au indicat onest la cutia în care într-adevăr era mâncare. Însă, în runda a doua, aceștia au indicat la cutiile goale. Câinii au mers cu încredere la cutiile, spre care au indicat stăpânii, însă acestea erau goale. Deja în a treia rundă, participanții din nou au indicat spre cutiile cu mâncare, însă câinii nu i-au urmat. Ei deja și-au pierdut încrederea în cei care i-au mințit. Toți câinii care au luat parte la acest experiment au reacționat la fel, a concluzionat Revista The Animal Cognition.

După aceste trei runde, un alt participant a repetat experimentul. Încă odată, câinii l-au urmat cu interes. Motivul acestui comportament este foarte simplu – câinii sunt atrași de ceva nou. Iată de ce noul participant le-a câștigat atât de ușor încrederea. Takaoka susține că a fost surprins de faptul cât de repede câinii au realizat că participantul este onest și merită încredere.

,,Câinii preferă ca această lume să fie sigură” afirmă John Bradshaw un cercetător onorific de la Universitatea de Medicină Veterinară din Bristol. S-a confirmat științific că câinii sunt mult mai inteligenți decât se credea înainte, însă inteligența lor este foarte diferită de inteligența umană.

,,Câinii sunt foarte sensibili față de comportamentul oamenilor. Cu toate astea, ei au mai puține preconcepții. Ei trăiesc în momentul prezent, ei nu se gândesc la trecut și nu sunt capabili să facă planuri pe viitor.” a declarat Bradshaw.