Oamenii de știință au descoperit că inteligența este moștenită de la mame, nu de la tătici

Un studiu genetic recent susține că moștenim logoul nostru de inteligență de la cromozomul X feminin. Adică mamele sunt vinovate de nivelul nostru de inteligență.

Cromozomul X conține 1000 de gene, iar un număr mare dintre acestea au un impact asupra percepției. Până în prezent, majoritatea specialiștilor credeau că parinții contribuie în mod egal la moștenirea capacităților cognitive ale copilului. Această cercetare pare a fi adevărată și, în egală măsură, discutabilă. Cele mai multe studii indică faptul că genetica este un domeniu extrem de complex și solicitant de cercetare. În ciuda unui dezacord puternic pe această temă, este mai bine să abordăm aceste studii dintr-o perspectivă obiectivă.

Deci, este util să prezentăm câteva fapte cheie despre cum funcționează cromozomii X și Y. Un cromozom este o formațiune asemănătoare firului, compusă din acizi nucleici și proteine. Acestea au rolul de a stoca și transfera informațiile genetice. Fiecare persoană are o pereche de cromozomi în fiecare celulă din corpul lor. Femelele au doi cromozomi X, masculii au un cromozom X și unul Y.

De obicei, caracteristica genetică a genelor specifice genului, cum ar fi al oamenilor, sunt fie activate, fie dezactivate, în funcție de selecția specifică și, ulterior, de proprietățile genetice afectate. Genele activate vor avea un impact asupra dezvoltării genetice, în timp ce genele dezactivate nu vor avea impact semnificativ. Deci, dacă o singură caracteristică este transmisă de la mamă, genele tatălui sunt dezactivate. În partea opusă, dacă o trăsătură unică este afectată prin intermediul tatălui, genele materne sunt ulterior dezactivate. Structura acestor gene specifice genului formează fundamentul cercetării de informații.

Femeile sunt mai predispuse să aibă un impact asupra abilităților cognitive, deoarece femeile posedă doi cromozomi X, în timp ce bărbații poartă doar unul. Inteligența se consideră a fi o genă specifică genului care vine direct de la mamă. Oamenii de știință au folosit șoarecii modificați genetic pentru a testa această teorie într-un studiu. Ei au descoperit că subiecții de test embrionar, cărora li s-au administrat în principal cromozomi genetici materni, au dezvoltat un craniu și un creier necorespunzător, în timp ce dezvoltă un corp mult mai mic. Subiecții tratați cu cantități mai mari de material genetic paternal au dezvoltat un corp mai mare, dar un craniu și creier mai mic. În plus, cercetătorii au făcut alte observații semnificative, cum ar fi identificarea a șase zone ale creierului care conțin exclusiv fie gene materne sau paterne.

Teoria precum mamele au o influență asupra inteligenței copilului nu este una nouă. În 1984, Universitatea din Cambridge a studiat atât dezvoltarea creierului cât și condiționarea genomică. Oamenii de știință de la Cambridge au concluzionat în cele din urmă că genetica maternă furnizează mai multe materiale. Într-un studiu deosebit de informativ, cercetătorii de la o agenție guvernamentală din Scoția au urmat un grup de 12.686 persoane cu vârsta cuprinsă între 14 și 22 de ani. În fiecare an, cercetătorii au intervievat subiecții și au monitorizat modul în care s-a dezvoltat inteligența lor, ținând cont de mediile lor educaționale și etnice. Ei au concluzionat categoric că IQ-ul mamei este cel mai bun indicator al inteligenței înalte.

Există totuși un anumit fapt care poate fi dedus din toate acestea, și anume că mamele au o influență semnificativă asupra capacității cognitive a copilului. Și nu este vorba doar de genetică. Nutriția și grija mamei influențează în mod constant dezvoltarea copilului pe tot parcursul vieții. Cu atât mai mult, legătura specială dintre mamă și copil oferă motivația de a explora lumea și de a rezolva împreună problemele. Femeile joacă un rol mult mai mare în dezvoltarea intelectuală a copilului. Toate semnele arată că mamele noastre ne dau creier!