O tactică uluitoare care te salvează de moarte. Află cum i-a cucerit pe aborigenii din Papua Noua Guinee un etnograf faimos

Ce cunoașteți despre Nicholas Miklouho-Maclay? Nu a descoperit nici un continent sau ocean, dar a lăsat o amprentă importantă în cercetarea insulei Papua Noua Guinee – cea mai mare din lume cu excepția Groenlandei. El a trăit între anii 1846 și 1888 și a fost un antropolog, etnograf, călător și biolog rus pasionat de Asia și Australia.

În secolul al XIX- lea această insulă era considerată închisă pentru oamenii albi – zvonurile despre canibalism  îi descurajau pe europeni, care aveau intenționau să cerceteze insula. Însă Miklouho-Maclay în anul 1871, având doar 25 de ani a distrus toate stereotipurile, deși contactul cu aborigenii a fost stabilit foarte greu.

El a sosit pe țărmul insulei cu o navă militară Viteazi. La 19 septembrie 1871 a ieșit pentru prima oară spre aborigeni, având cu el multe cadouri pentru aceștia. Oamenii l-au întîlnit cu receptivitate și bunăvoință.

Însă ulterior Miklouho-Maclay s-a întâlnit și cu alte triburi, mult mai agresive. Unul dintre ele locuia în localitatea Gorendu. Antropologul a decis cu mult curaj să facă cunoștință cu acest trib, astfel a mers la ei fără arme, doar cu cadouri. A fost întâmpinat foarte agresiv, aborigenii îl amenințau cu un cuțit și alte arme, de care dispuneau.

Și în această situație dificilă Miklouho-Maclay a luat o decizie neobișnuită: liniștit și-a dezlegat șireturile, s-a descălțat și s-a întins pe pământul moale. Mai întâi, el se prefăcea că doarme, iar apoi a reușit să adoarmă într-adevăr. A fost o manevră genială – când s-a trezit, spiritele demult erau calmate. Aborigenii îl priveau uimiți și nu l-au agresat.

Logica lor era următoarea – dacă acest om nu s-a temut de moarte, atunci el este un zeu. Tactica sa i-a frapat pe aborigeni. De aceea el a mai recurs la ea și în alte cazuri, cucerind, până la urma, stima și respectul localnicilor. Miklouho-Maclay  a trăit atunci pe insulă aproximativ un an, iar apoi s-a reîntors de câteva ori aici, visând chiar la fondarea unei localități rusești în Papua Noua Guinee. Însă țarul rus nu a acceptat această idee.

Miklouho-Maclay  s-a căsătorit cu o australiancă, care i-a născut doi feciori și a scris mai multe lucrări etnografice, în care mereu critica rasismul și afirma că: ”oamenii albi și negri sunt absolut identici”.

Sursa