O să asculți muzică mai des: 7 moduri uimitoare, prin care aceasta te face mai fericit și mai sănătos

Despre muzică se știe că are un efect tămăduitor încă din Epoca Antică, în Grecia celor bolnavi li se spunea să cânte chiar câteva ore pe zi, iar în Egipt cu muzică se atenuau durerile din timpul nașterii.

De atunci au apărut metode mult mai eficiente de tratament, însă cercetorii la fel sunt de părerea că muzica  este un medicament minunat pentru corp și minte. Iată de ce:

1. Te ajută să suporți greutățile

Cercetătorii Universității din Indiana ( SUA) au descoperit că terapia muzicală îi ajută pe oameni să se simtă mai bine, să găsească metode pentru a înfrunta greutățile, să-și vadă părțile lor bune și să fie mai aproape de familie.

Acest studiu a fost realizat în baza adolescenților bolnavi de cancer, iar asta înseamnă că muzica ajută chiar și în situațiile cele mai grave.

2. Acționează ca un drog legal și inofensiv

Savanții canadieni au anunțat că efectul muzicii este similar cu cel al drogurilor. Studiile au demonstrat: preparatele care se folosesc la tratarea narcomaniei, ucid euforia chiar și de la ascultatul cântecelor preferate. Asta se întâmplă din cauza faptului că muzica, pe care am îndrăgit-o determină organismul să producă opioide, iar ele provoacă starea de euforie.

3. Te face mai rezistent

Oamenii de știință din Marea Britanie au ajuns la concluzia că muzica crește rezistența organismului în timpul antrenamentului. Ei explică asta prin faptul că oamenii își concentrează atenția spre muzica preferată și nu observă oboseala.

Muzica ajută și în timpul efectuării unei sarcini monotone. Te ajută să le faci mai repede și mai ușor.

4. Reduce stresul

De această părere sunt psihologii suedezi. Studiile acestora au dovedit că muzica reduce nivelul cortizolului ( hormonul stresului) în sânge. Astfel, cu cât mai mult îți place melodia, cu atât efectul e mai puternic.

5. Te ajută să gândești

Ai auzit vreodată de efectul Mozzart? Se spune că muzica acestui geniu dezvoltă intelectul și îi face pe copii să învețe mai bine. Fenomenul se explică prin faptul că aceste melodii corespund înălțimii și frecvenței semnalelor creierului.

Iar cercetătorii australieni și olandezi au descoperit că muzica veselă ne ajută să fim mai creativi și să primim plăcere de la procesul de învățare și creație.

6. Te face mai fericit

În timp ce asculți muzica de care îți place, organismul elimină dopamină – hormonul fericirii. Și asta se întâmplă chiar înainte ca melodia preferată să înceapă.

Sursa