O fantomă sovietică – orășel dincolo de marginea lumii, unde timpul s-a oprit definitiv

Pe arhipelagul Svalbard, mai departe de cercul polar, există o localitate, în care timpul s-a oprit de atunci, de când s-a destrămat Uniunea Sovietică.

Cerbii, focile și vulpile – iată cine populează astăzi orașelul Piramida, unde până în anul 1998 se afla cea mai nordică mină de cărbune din toată lumea.

Cel mai apropiat loc, unde locuiesc oameni, actualmente se află la 120 de kilometri de Piramida – e vorba de orașelul Barenzburg.

Însă primii aici au fost suedezii, ei au apărut în anul 1911, dar peste 20 de ani au vândut mina sovieticilor, care au început să dezvolte localitatea, dar în 1941 au fost nevoiți să evacueze toată populația din cauza luptelor militare din cadrul celui de-al Doilea Război Mondial.

La sfârșitul războiuliu sovieticii s-au întors, au sporit extragerea cărbunelui, și către anul 1980 aici locuiau deja peste o mie de oameni. Ei dispuneau de facilități precum piscină, bibliotecă și chiar grădini.

Însă evenimentele dramatice de la sfârșitul anilor 80-începutul anilor 90 au dus la degradarea Piramidei. Neachitarea salariilor și alte simptome ale crizei acute, caracteristice Rusiei ”democratice” din anii 90, au dus la plecarea oamenilor din Piramida.

Ultimele tone de cărbune au fost extrase la 31 martie 1998, după ce mina a fost conservată și a pierdut statutul de cea mai nordică mină din lume.

Sursa