Nu-ți fie frică să stabilești limite! Copiii au nevoie de ele pentru a face față lumii reale ca adulți!

Copiii de astăzi sunt incapabili emoțional să obțină performanțe cât mai bune la școală, dar și în situațiile sociale.

Există câțiva factori care contribuie la acest aspect, pe care trebuie să-i luăm în considerare. Iată câteva dintre probleme:

Tehnologia

În zilele noastre, copiii nu fac suficiente exerciții fizice. Își petrec cea mai mare partea timpului utilizând gadgeturi. Această lipsă de mișcare este extrem de dăunătoare pentru sănătatea lor mentală și fizică, deoarece le încetinește dezvoltarea.

Utilizarea telefoanelor, tabletelor, jocurilor video îi pot îndepărta de părinți și familie, iar prezența emoțională a părinților este cel mai important element pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului lor. Din păcate, ne privăm treptat copiii de această sursă naturală de hrană mentală.

Conexiunile sociale, activitățile în aer liber și exercițiile fizice sunt importante pentru dezvoltarea copiilor, deoarece încurajează un comportament pozitiv și le permite să câștige încredere.

Copiii primesc tot ce își doresc de fiecare dată când cer

Unul dintre factorii cheie pentru succes este capacitatea unei persoane de a amâna satisfacția. Cu toții ne străduim să ne facem copiii fericiți, dar în multe cazuri îi facem fericiți doar pentru un moment scurt și din ce în ce mai nemulțumiți pe termen lung.

Cei capabili să amâne plăcerile în viață au o abilitate mult mai mare de a face față situațiilor stresante. Incapacitatea unui copil de a amâna satisfacția poate fi adesea observată în clasă, în centrele comerciale, în restaurante, în magazinele de jucării, în momentul în care copilul aude cuvântul „Nu”, deoarece părinții i-au învățat creierul că poate obține orice își dorește imediat.

Cum îi ajutăm pe copiii noștri dacă îi lăsăm să facă lucruri, care înțelegem în mod conștient că nu sunt benefice pentru ei? Îi învățăm că pot face tot ce vor și sunt liberi să neglijeze ocupațiile care nu le plac. Din păcate, pentru a ne atinge obiectivele în viață trebuie să facem lucrurile necesare pentru a ajunge unde ne dorim, indiferent dacă ne place asta sau nu.

Copiii au nevoie de limite pentru a se simți în siguranță și chiar pentru propriul lor echilibru mental.

Iată ce poți face:

Limitează utilizarea tehnologiei și conectează-te cu copilul tău la nivel emoțional

Râzi cu el, gâdilă-l, lasă-i o notiță în cutia de prânz, dansați împreună, jucați-vă, ieșiți la o plimbare de seară.

Exersați întârzierea satisfacției

Învață-l să aștepte. Extinde treptat timpul între „vreau” și „primesc”. Evită să folosești tehnologia în mașină, restaurant și, în schimb, învață-l să vorbească și aibă răbdare în timp ce așteaptă. Limitează consumul de gustări între mesele principale.

Nu-ți fie frică să stabilești limite 

Fă un program cu timpul pentru mâncare, dormit, timp pentru jocuri și vizionarea desenelor animate. Gândește-te ce e bine pentru el, nu la ceea ce își dorește el în prezent. Copilul tău îți va fi recunoscător pentru asta mai târziu, în viața lui de adult.

Învață-l să facă munca monotonă de la o vârstă fragedă, deoarece asta va fi o componentă cheie în viața lui

Împăturirea rufelor, sortarea jucăriilor, punerea hainelor pe umerașe, aranjarea mesei și a patului. Fii inovativ. Fă-l să vadă aceste sarcini ca pe un joc.

Învață-l abilități sociale

Învață-l valoarea împărtășirii, cum să câștige și cum să accepte înfrângerea, cum să facă compromisuri și cum să complimenteze oamenii.

Îți poți ajuta copilul să devină mai rezistent și mai deștept, astfel încât, când va părăsi într-o zi casa, va putea înfrunta lumea cu abilitățile și curajul necesar pentru a obține succesul. Viitorul lui este în mâinile tale.