,,Nu te mai căuta pe tine însuți!” Iată învățăturile filosofilor chinezi care duc la o viață mai bună!

Istoria filosofiei chineze a devenit în prezent un curs popular la Universitatea Harvard. Oare prin ce este atât de interesantă? Care sunt ideile, pe care încercăm să le respectăm și ce alternative ne propun filosofii chinezi în locul acestora?

Încetează să te cauți pe sine

Filosofii chinezi aveau o atitudine sceptică în ceea ce privește existența adevăratului ,,Eu”. Îndeosebi a celui, pe care îl poți găsi în interiorul tău. Ei susțineau că omul este o personalitate care se dezvoltă în interacțiune cu lumea exterioară. Individualitatea omului se formează prin interacțiunea cu alți oameni, colegi, prieteni. Fiecare din noi este o creatură complexă, care la fiecare pas întâlnește alte ființe complexe. Suntem constituiți din modele de comportament și obiceiuri emoționale, care s-au format de-a lungul timpului. Iar asta înseamnă că în noi se află nenumărate posibilități, cine am putea deveni.

Fii neautentic

Odată ce descoperim esența proprie, trebuie să ne acceptăm pe noi înșine. Însă, Confucius era de altă părere. Cine este acel ,,Eu” pe care îl descoperi în interiorul tău? Este o imagine într-un moment concret al vieții tale. Dacă vei rămâne devotat acestei imagini și îi vei permite să fie orientarea ta, asta îți va împiedica creșterea și dezvoltarea. Nu suntem doar ceea ce credem despre sine. Întotdeauna poți deveni o versiune mai bună a personalității proprii.

Prefă-te (efectuează ritualuri)

Confucius învață, că anumite ritualuri – atunci când ne comportăm ,,de parcă” – îl ajută pe om să se transforme, pentru că distrug modelele de comportament. Atunci când zâmbești, de parcă nu ai fi supărat, sau îți muști limba, ca să nu începi o ceartă, te prefaci. Acționăm ,,de parcă” am fi altcineva iar sentimentele noastre devin mai mature. Facem asta iar și iar, aceste acțiuni devin ritualuri, care permit ca comportamentul să predomine asupra emoțiilor, și nu invers. Cu trecerea timpului, ne schimbăm, devenim mai buni.

Nu mai lua decizii

Știi ce e rău într-un plan de viață? Atunci când îți planifici viața, iei decizii pentru personalitatea din viitor, bazându-te pe individualitatea, care ești azi.

Atunci când iei decizii, Meng – Tze te-ar sfătui să le abordezi prin pași mici și fezabili. De exemplu, planifici să îți schimbi cariera, ca să fii încrezut în pasul pe care urmează să-l faci, începe cu obținerea unei experiențe mici în noul domeniu. Atrage atenția la impresiile create, anume asta te va ajuta să faci alegerea corectă.

Fii slab

Încă o ipoteză frecventă spune: învinge cel mai puternic! Suntem îndemnați să fim încrezuți și puternici în ceea ce ne dorim. Dar, filosoful Lao Zi pledează pentru puterea slăbiciunii asupra puterii aparente. Trebuie să observăm că totul în lume este interdependent, și nu separat și diferit. Această înțelegere ajută să fii în armonie cu cei din jur.

Regândește tradiționalitatea și modernitatea

Atitudinea modernă față de toate presupune că te-ai eliberat de lumea tradițională represivă și îți trăiești viața, făcând alegerea desinestătător. Dar dacă definești lumea tradițională ca fiind una în care oamenii acceptă în mod pasiv totul cum este și încearcă să se încadreze în ordinea stabilă prestabilită, atunci ești un tradiționalist. Cunoștințele, pe care le deținem și le credem adevărate, ne limitează posibilitățile.