Nu te lăsa păcălit! Cum să recunoști o persoană, care doar se preface inteligentă

Unii oameni încearcă să pară mai deștepți decât sunt în realitate. Probabil ai și tu câțiva în cercul persoanelor cu care comunici, la serviciu de exemplu. Anume în oficiu are sens ca acești oameni să își demonstreze abilitățile: șeful brusc l-a mărit în funcție pe un tip, care își dădea aere de expert în pauză la o țigară. Dar, dacă asculți cu atenție ce spune el, poți înțelege ușor că tot ce știe mai bine să facă – este să exagereze.

Unor băieți le place să o facă pe filosoful atunci când discută cu fetele. Desigur, femeilor le plac bărbații deștepți, dar totuși este riscant la întrebarea ,,Îți place Bukowski?” să răspunzi ,,Da, am lucrat împreună”. Cât de mult nu s-ar strădui omul să se prefacă deștept, capacitățile lui de actor nu vor putea ascunde totul veșnic. Mai devreme sau mai târziu el va fi demascat. Și cu cât interlocutorul este mai deștept, cu atât mai degrabă asta se va întâmpla.

Ce îl face pe om să se prefacă deștept? 

Pentru început, ar trebui să remarcăm abilitățile acestor falsificatori. Dacă ei doresc să pară mai deștepți, înseamnă că ei recunosc importanța inteligenței în viață. Și, cel mai probabil, complexează din cauza deficienței cunoștințelor proprii. Iar acesta este primul pas pentru corectarea acestui neajuns.

Oamenii care se prefac deștepți, tind să creeze o imagine corespunzătoare în fața celor din jur. În acest caz ei mizează pe profitul pe care îl vor obține în urma unui astfel de comportament. De exemplu, un angajat ambițios încearcă să atragă atenție și să își facă carieră. Însă, el nu ține cont, dar mai exact nu înțelege, că o astfel de imitație este la fel de transparentă ca și sticla ochelarilor, pe care îi poartă pentru a părea important. Este ușor să le descoperi adevărata lor față: este deajuns să începi o discuție pe teme serioase. Este imposibil să imiți prezența intelectului prin fapte sau vorbe, deoarece această calitate vine de la sine și se reflectă în comportament. Intelectul nu este un mușchi, pe care să-l umfli cu steroizi și care brusc va deveni mai mare. Deși, și în acest caz efectul are un caracter de scurtă durată.

Chiar și cel mai bun actor va fi demascat

Astfel de oameni, de obicei, vorbesc mult, încercând să te convingă că vorba multă înseamnă abundența de cunoștințe. Dar dacă asculți atent cuvintele lor, nu vei găsi prea mult sens în ele.

Puzzle-ul va începe să se completeze, atunci când vei decide să îi adresezi unui astfel de om anumite întrebări. Nu din acelea, la care poate răspunde cu Da sau Nu, dar întrebări mai complicate care să îl facă să analizeze și să își expună părerea. ,,De ce consideri așa?”, ,,Poți să îmi povestești mai detaliat despre asta”. După asta, poți observa cum interlocutorul tău va încerca să evite răspunsul. Sau te va năvăli cu așa niște dovezi, încâtâ în acest caz, tăcerea ar fi cea mai reușită manifestare a intelectului.

Uneori omul operează stăruitor cu termeni profesionali, dându-se drept expert într-un oarecare domeniu. Dacă ai cunoștințe în acest domeniu, poți să descoperi adevărul foarte ușor, încercând să duci discuția către lucruri concrete, sau să îi oferi o momeală în formă de informație falsă și să îi urmărești reacția. În majoritatea situațiilor, pseudoexpertul va da vina pe o criză de amnezie, ceva de genul: ,, Știam asta, dar acum nu îmi amintesc”. Deseori, astfel de oameni răspund la aceste provocări cu agresie, pentru că este o variantă convenabilă de a ieși din situație fără mari pierderi.

Cel mai bine este să recunoști un falsificator chiar de la început.

Mai ales în cazul, când aveți interese comune. De exemplu, dacă angajezi un om la serviciu sau este un coleg de al tău. Atunci când nu înțelegi din start, merită acest om încrederea ta sau nu, la un moment dat poți regreta că i-ai urmat sfatul. Dacă el doar se preface că este un specialist competent într-un oarecare domeniu, atunci este puțin probabil că cunoștințele și experiența lui îți vor aduce folos în perspectivă. Abilitatea de a determina oamenii care doar se prefac a fi deștepți este una de mare folos și îți va prinde bine în toate sferele vieții.

sursa