Nimic nu-ți aparține ție: nici casa, nici mașina, nici smartphone-ul. Un singur lucru este al tău și acesta e…

În lumea asta nu-i nimic care să fie al tău. Aici nimic nu-ți aparține. E al tău, doar ceea ce este în interiorul tău. Sunt stările, sentimentele și emoțiile tale. Ele constituie principala valoare pentru tine, chiar dacă tu încă nu ai înțeles acest lucru sau deseori uiți despre asta.

Crezi că lucrurile tale îți aparțin? Ceea ce ai cumpărat sau ceea ce ți s-a dăruit? Nu este așa. Computerul tău, la care citești acum acest articol, din punct de vedere al lumii, e aceeași grămadă de atomi și molecule ca și coșul de gunoi ce stă în fața casei tale. Computerul aparține acestei lumi și el nu știe că e al tău. Lui îi este indiferent cui îi aparține și dacă, în general, aparține cuiva, la fel și celorlalte lucruri ale tale.

În schimb acele senzații pe care le simți când îl pornești. Bucuria de la încă un nivel trecut în jocul tău preferat, tristețea de la e-mail-ul fără scrisori, nostalgia de la fotografiile privite. Numai sentimentele și emoțiile care se nasc în tine sunt cu adevărat ale tale.

Casa, mașina, grămada de foi pe care este scris ceva nu-ți aparțin, nu mai mult decât niște șervețele șifonate. Faptul că ceva îți aparține nu este decât o iluzie. Ție îți aparține doar încredererea că ești fericitul deținător al acestora.

Nu se merită să irosești putere și timp pentru a colecționa atomi ce nu vor fi niciodată ai tăi. Colecționează emoții. Strânge bucurie și tristețe, lasă-ți pasiunea și gelozia, ura și entuziasmul, nostalgia și gingășia, mândria și frica. Numai ele au valoare și vor rămâne pentru totdeauna la tine.

Telefoane performante, gadget-uri sofisticate, mașina luxoasă nu sunt decât niște gunoi luat în chirie. Câteva minute de fericire artificială. Nici nu-ți vei aduce aminte de ele dacă vei afla într-o zi că ți-a mai rămas doar o oră de trăit.

Cândva tu vei păși acea ultimă linie, lăsând totul aici. Filmul vieții tale ( al cărui regizor, scenarist și actor principal ești) cineva infinit de mare și bun îl va reproduce rapid și ce va vedea? Fețe, orașe, fapte? Sau numai vitrinele magazinelor, ecranul televizorului și tavanul de deasupra canapelei?

Zgomotul roților, muzica în urechi, călătoriile frecvente și întoarcerile acasă, faptele stupide, aventurile și eșecurile, râsul și lacrimile, zâmbetul persoanei iubite, bucuria în ochii prietenilor.

Gusturile, mirosurile și culorile. Impresiile, sentimentele și emoțiile.

Iată acestea cu adevărat îți aparțin, în interiorul tău și întotdeauna vor fi ele. Numai ele.

Mihail Șved

Sursa

error: Content is protected !!