Niciodată nu e târziu să câştigi bani: Vezi 10 poveşti de succes care te vor inspira şi pe tine

Ray Kroc, McDonald’s

Până la 52 de ani a vândut pahare din carton

 

„În 1954 aveam 52 de ani. Sufeream de diabet şi artrită. Nu aveam vezică biliară. Dar credeam în viitor” – aşa îşi aminteşte Ray Kroc momentul decisiv din viaţa sa când s-a întâlnit cu fraţii McDonald. În plus, era surd şi sărac. Era un om de afaceri cunoscut, dar întreprinderile sale falimentau regulat. În 1954 avea nevoie de 15000 bani cheş ca să răcumpere licenţa la extinderea „McDonald’s”, dar nicio bancă nu i-a acordat împrumutul. A pus în gaj casa şi asigurarea şi a trăit încă 30 de ani, câştigând 600000000.

Harland David Sanders, KFC

La 40 de ani s-a gândit să gătească pui fript pentru clienţii unei benzinării

Fondatorul reţelei de restaurante fast food are o biografie interesantă: şi-a pierdut tatăl încă de mic, mama sa muncea mult, iar el, de la o vârstă fragedă, era responsabil de mâncare în casă. A început a munci la zece ani, a încercat mai multe meserii, iar la 12 ani a plecat de acasă, deoarece avea conflicte cu tatăl vitreg. „Socot că puiul fript este un Simbol al Ospitalităţii Americane. Nu are importanţă cine stă la masa ta, împărat, persoană publică sau un om de rând. Odată ce ţi-a venit un musafir, datoria ta este să-l ospătezi bine” susţine Harland Sanders.

Joanne Rowling, autoarea cărţii „Harry Potter”

Până la 31 de ani a fost mamă singură

Ideea romanului i-a venit în 1990, în următorii şapte ani a rămas fără loc de muncă şi a divorţat, a trăit în sărăcie până a publicat primul roman în 1997. Este unul dintre autorii cei mai bine vânduţi din Marea Britanie, iar în cinci ani a evoluat de la viaţa în sărăcie lucie până la statutul de multimilionară.

Amancio Ortega, proprietarul Zara

Până la 37 de ani a muncit ca ajutor în magazin

Din cauza sărăciei, Amancio nu a absolvit nici gimnaziul, iar de la 13 ani a început a lucra curier într-un magazin de cămăşi. La 37 de ani a deschis o fabrică de tricotaje. La început împreună cu soţia sa coseau halate, cămăşi de noapte şi lenjerie intimă pentru femei în camera de zi a casei sale. O dată un clent şi-a anulat comanda de lenjerie intimă, şi , pentru a-şi salva afacerea, soţii au hotărât să o vândă ei înşişi. Astfel, în 1975 au deschis primul lor magazin Zorba. Amancio avea 40 de ani. În 2012 agenţia Bloomberg l-a recunoscut drept bogătaş al Europei.

Harrison Ford, actor şi producător

Până la 30 de ani a fost ldulger

În 1968 Harrison Ford s-a filmat în pelicula „Zabriskie Point”, dar toate scenele au fost tăiate. După aceasta el a hotărât să se lase de actorie şi a devenit dulgher, până în clipa când s-a întâlnit întâmplător cu George Lucas, care l-a invitat să se filmeze în filmul „American Graffiti”. Pe atunci avea 30 de ani.

Mary Kay Ash, fondatoarea Mary Kay

Până la 45 de ani a muncit ca agent de vânzări

A muncit 25 de ani agent de vânzări, fără a fi promovată în altă funcţie. La 45 de ani a hotărât să demisioneze şi să scrie o carte despre business şi femei. În procesul de scriere cartea s-a transformat în planul de afaceri al companiei sale. În 1963 împreună cu soţul său au fondat compania Mary Kay Cosmetics. „Am vrut să creez o companie care oferă femeilor posibilitatea de a dispune ele însele de cariera lor”, spune Mary Kay.

Henry Ford, fondatorul Ford Motor Company

Şi-a fondat compania la 40 de ani

S-a născut în familia unor emigranţi din Irlanda, în adolescenţă a fugit de acasă şi a plecat să muncescă în Detroit. Până la 36 de ani a fost înginer-mecanic în compania Edison. A construit primul automobil la 30 de ani, dar compania sa a fondat-o peste zece ani. Succesul l-a cunoscut în anul1908, odată cu lansarea modelului  Ford T. Pe atunci avera 45 de ani.

Ursula Burns, director general al corporaţiei Xerox

Până la 32 de ani a ocupat, în aceeaşi companie, o funcţie mult mai mică

S-a născut în Manhatten, într-un raion cu o reputaţie proastă – Lower East Side şi a trăit în casele destinate celor sărmani. A făcut studii şi în 1980 a venit la stagiere în compania Xerox. În 2009 a devenit director general şi prima femeie de culoare în fruntea corporaţiei.

Sheldon Anderson, fondatorul Las Vegas Sands

Până la 30 de ani a vândut şamponuri şi soluţie de spălat geamuri

A părăsit şcoala la 12 ani şi de-a lungul timpului a avut mai multe îndeletniciri: a vândut ziare, şamponuri, săpunuri; afondat împreună cu fratele său firma De-Ice-It, specializată în vânzarea sprayurilor pentru automobile, a muncit ca broker imobiliar. Iniţial a făcut o expoziţie de calculatoare în Las-Vegas, iar în1988 a fondat compania Las Vegas Sands – unul dintre cele mai mari cazinouri din lume. Avea 55 de ani.

Manoj Bhargava, creatorul băuturii energizante 5-Hour Energy

Până la 30 de ani a fost gălugăr într-o mănăstire din India

După asta s-a stabilit în SUA şi a devenit om de afaceri – a fondat compania producătoare de băutură energetică 5-Hour Energy. De numele său este legat un scandal uriaş, din cauza pericolului băuturilor energizante.

sursa