Nici nu bănuiai! Iată de ce femeile se apucă de slăbit primăvara. Explicația uimitoare a psihologului

Primăvara și vara reprezintă sezonul slăbitului. Deși per general să ai grijă de siluetă este un lucru lăudabil, atunci când facem acest lucru în acest context, vorbim de anumite standarde în care femeile încearcă să se încadreze. Psihologul Svetlana Timofeeva îți spune cum să încetezi să te mai limitezi și să-ți iubești propriul corp.

Stereotipurile

Dorința de a deveni slabă și frumoasă, în fond este formată de stereotipurile socio-culturale. Pe de o parte e vorba de presiunea societății, care nu tolerează oamenii dolofani. Pe de altă parte – frica și neîncrederea femeii în atractivitatea sa, care o fac să se simtă rușinată și să-și ascundă defectele.

Și dacă iarna totul poate fi destul de ușor ascuns, vara această misiune, devine una dificilă.

„Oamenii din țara noastră se tem să fie judecați, se tem să iasă din tiparele potrivit cărora să fii frumos înseamnă să fii slab. În general, oamenii care sunt mai vulnerabili în fața reacțiilor depresive, devin jertfe a unor tulburări de alimentație ( urmarea unor diete drastice)” – spune psihologul Svetlana Timofeeva.

„Din câte putem observa, dorința de a slăbi cu orice preț, cel mai frecvent vine din simțul vinovăției și al rușinii, dar nu din dorința sinceră de a avea grijă de sine, de propria sănătate.” – a mai precizat psihologul.

Lipsa de încredere în sine

În general, scopul de a slăbi pentru a nu-ți fi rușine e destul de dubios. Dacă nu te iubești pe tine, o siluetă de invidiat nu-ți va asigura armonia interioară. Da, poți să te respecți pentru muncă și ambiție, însă continui să te ții în frâu, fiindcă dacă te relaxezi, kilogramele vor reveni.

În acest context, „stilul sănătos de viață”, devine unul nesănătos, pentru că dietele nu sunt nimic altceva, decât niște tulburări de alimentație.

Este foarte simplu să verifici acest lucru pe sine. Pentru asta trebuie să te întrebi: când îți cumperi înghețată, la ce te gândești? La aceea că în ea se conține ulei de palmier, frișcă, aromatizatori și sute de calorii goale? Sau te gândești de care să alegi, cu gust de căpșună sau ciocolată?

„Iată că prima variantă indică anume asupra unei tulburări alimentare. Iar a doua variantă, arată o atitudine normală și sănătoasă față de mâncare, la baza căreia se află gustul, plăcerea și sațietatea” – explică Svetlana Timofeeva.

Cum să încetezi să mai ții diete și să iubești mâncarea

De ce dietele sunt atât de dăunătoare? În principal, din cauza că număratul caloriilor, gramelor și alegerea unor produse mai puțin calorice, te sustrag de la ceea ce important – de la sine și dorințele proprii.

„Mâncarea este o necesitate vitală. Dacă ea nu-ți mai aduce plăcere, toată atenția trece la analiza a ceea ce ai mâncat, motiv din care apare mâncatul în exces. Femeia nu este în contact cu sine, cu propriile senzații, ea pur și simplu nu reușește să înțeleagă dacă e sătulă sau încă nu.” – spune psihologul.

Iată de ce femeia trebuie să învețe să înțeleagă ceea ce îi comunică organismul și mai puțin să analizeze, numărând caloriile. Este cea mai simplă cale de a se accepta.

Cum totul are loc? Emoțiile întotdeauna vorbesc despre anumite necesități, pe care, dacă le satisfaci, îți aduc bucurie, fericire, liniște.

De aceea, în loc să faci liste cu produse interzise și să te cerți pentru orice desert mâncat, trebuie să înveți să fii mai atentă cu tine și cu dorințele tale. Dacă ești supărată, nu trebuie să te liniștești cu niște gogoși sau cu o găină prăjită, trebuie să cauți sprijinul celor dragi. Dacă ești înfuriată – învață să-ți aperi hotarele și drepturile, dar nu să coci torturi în trei niveluri.

Secretul e simplu: îndată ce are loc satisfacerea necesității, apare bucuria și fericirea. Iar cu ele apare respectul de sine și liniștea. Numai atunci mâncarea începe să îndeplinească misiunea sa primară: să umple organismul cu substanțe nutritive și să bucure, dar nu să provoace obsesie.

Sursa

 

error: Content is protected !!