Neuniformi și încovoiați: Află despre ce insuficiențe vorbește forma castraveților!

Mulți grădinari, cel puțin o dată în viață, s-au confruntat cu faptul că atunci când recoltează castraveții, descoperă diferite forme ale legumelor. Însă, puțini oameni știu că pentru fiecare castravete crescut neuniform, strâmb sau încovoiat există o explicație simplă.

1.Sub formă de „bec”

Dacă recoltezi castraveți sub forma unui „bec”, atunci acest lucru indică faptul că plantele nu au avut suficient potasiu în pământ. Pentru a evita și a preveni o astfel de situație, trebuie să utilizezi o soluție specială, respectiv sulfat de potasiu, urmând recomandările de pe ambalaj. De regulă, astfel de îngrășăminte sunt adăugate la rădăcină. Există și o altă opțiune – extractul de cenușă care se aplică pe frunze.

Important: nu folosi extractul de cenușă la rădăcină, aceasta poate aduce daune plantei.

2.Castraveți sub formă de „cioc”

Mulți au întâlnit legume care arată ca un „cioc”. Această mutație indică o lipsă de azot. Experții recomandă utilizarea infuziei de verbascum (în raport de 1:10) ca îngrășăminte. O opțiune bună mai este și gunoiul de la păsări (în proporție de 1:20). Pe lângă toate acestea, poți utiliza nitrat sau uree, urmând recomandările indicate pe ambalaj.

Important: nu uita că îngrășămintele minerale sunt utilizate numai în cazuri de urgență, atunci când trebuie să remediezi urgent situația. Prin urmare, nu trebuie să faci abuz de ele.

3.Castraveți sub formă de gantere

Se întâlnesc, de asemenea, și legume sub formă de „gantere”, care indică o diferență mare de temperatură în timpul zilei și nopții sau udarea cu apă prea rece. Pentru a îmbunătăți situația, este necesară irigarea cu apă caldă, folosind îngrășământ cu azot cu concentrație scăzută. De asemenea, este necesar să se întreprindă măsuri pentru protecția culturilor de diferența de temperatură.

4.Castraveți răsuciți

Legumele încovoiate și răsucite indică o lipsă de bor. În acest caz, vor fi potrivite orice îngrășăminte și soluții care conțin bor, inclusiv acid boric. De regulă, toate acestea ar trebui utilizate pe frunze, și nu la rădăcină.

Important: De asemenea, merită să ținem minte că pentru cultivarea castraveților, rolul principal îl are udarea corectă și la timp. Cu un sol uscat, legumele nu vor primi cantitatea necesară de substanțe nutritive. În consecință, deficitul va duce la creșterea neuniformă dar și prezența gustului amar.