Murdăria nu este murdară

BN-PV545_DIRT_J_20160915100021

În prezent cultura noastră este obsedată de microbi, curățenie și igienă. Părinții își spală în mod constant copiii pe mâini folosind săpun antibacterian sau șervețele umede și le schimbă hainele de fiecare dată când se murdăresc. Îi înfofolesc în tot felul de haine și nu-i lasă să se atingă de nimic.

Este un lucru natural pentru copii să fie cât mai aproape de natură, posibil și anumite studii făcute în acest sens susțin teoria unei strânse legături între a te murdări și un sistem imunitar puternic. S-a descoperit astfel că toată această obsesie cu curățenia poate duce de fapt la mai multe inflamații, alergii și alte probleme ale unui sistem imunitar slăbit.

De ce sunt atrași copiii de murdărie?

Conform doctorului Mary Ruebush PhD, autoare a cărții „De ce este bună murdăria” sau „Faceti-vă microbii prieteni”, atracția se bazează pe milioane de ani de evoluție. Așa cum orice alt mușchi din corp trebuie exersat pentru a crește și a fi puternic așa și sistemul imunitar trebuie exersat pentru a fi puternic și pentru a rezista la boli.

Să ai contact cu murdăria, ca și copil, pare a fi cel mai bun antrenament pentru sistemul tău imunitar.„Ceea ce face un copil când bagă lucruri în gură este să permită sistemului său imunitar să exploreze mediul înconjurător” Mary Ruebush scrie de asemenea „Nu numai că acest lucru îi permite să își pună la treabă sistemul imunitar, lucru necesar pentru protecție, dar este un lucru critic în a-l învăța și ce să ignore”. Copiii care cresc la ferme și sunt expuși la tot felul de gândaci, viermi și alte elemente naturale sunt în mod demonstrabil mult mai rezistenți la inflamații, alergii sau boli autoimune decât cei care trăiesc între patru pereți. Joaca afară în picioarele goale din când în când și săpatul în pământ fac mai multe minuni pentru sănătate decât alte metode moderne.

Instinctul nostru natural este să iubim murdăria

Noi cercetări spun că este posibil ca copiii să fie „prea” curați și că ar fi mai bine să se țină mai mult cont de instinctele lor naturale. În 2012 s-a făcut un studiu unde cercetătorii au testat ce s-ar întâmpla cu șoarecii dacă ar fi crescuți fără a avea bacterii în stomac și cum le-ar afecta sistemul imunitar.

S-a descoperit că expunerea acestora devreme în viața lor la microbi a făcut să antreneze anumite celule imunitare să reziste la boli mai târziu în viață. Expunerea la aceiași microbi ca și adulți, nu a avut însă același efect. Celulele imunitare afectate au fost în general cele din plămâni și colon, datorită hiperactivității în celulele T, care sunt similare cu cele găsite la oamenii bolnavi de astm.

Cel mai important punct din această cercetare este însă ideea că în timpul primilor ani de viață, există câteva desfășurări biologice cruciale care nu pot fi recreate mai târziu în viață, iar construcția unui sistem imunitar puternic este unul dintre ele.

Jucatul în murdărie construiește un sistem imunitar puternic

În niciun caz asta nu înseamnă că ar trebui să-i dați copilului murdărie pe farfurie, însă ar trebui să vă eliberați de anxietate. Oamenii sunt atât de îngrijorați că nu cumva copiii lor să răcească așa încât în mod obsesiv îi protejează de orice și le curăță într-una mâinile cu soluții antibacteriene. Însă aceast lucru pare a fi împotriva ritmului natural al vieții. Știința a demonstrat că murdăria este benefică sănătății unui copil. Copiii iubesc murdăria pentru că ei știu instinctual că este un lucru bun pentru ei pentru a crește sănătoșsi și a avea un sistem imunitar puternic.