Miliardarul-fantomă în vârstă de 80 de ani

În data de 3 noiembrie în anul 2013, într-o zi de duminică, omenirea a primit o noutate ce a zguduit lumea picturii și a artei. Într-un apartament desuet din orașul german München au fost găsite peste 1500 de capodopere de artă semnate de pictori celebri, de la Picasso până la Monet. Articolul publicat în ziarul german Focus a explodat internetul, devenind viral, și bineînțeles, a fost preluat, în scurt timp, de toată presa internațională.

Însă poveste începe într-o zi de toamnă din 2010 când un simplu control vamal feroviar la un tren ce se deplasa din Germania spre Elveția avea să devină o descoperire impresionantă. Vameșilor le-a stârnit curiozitatea un bătrânel de 80 de ani, care nu a declarat un surplus de 1000 de euro, suma legală fiind de 8000 de euro, pe când bătrânelul avea 9000 de euro. Dar vameșii au hotărât să efectueze o verificare minuțioasă, iar ceea ce au descoperit e demn de un scenariu de film cu spioni.

În primul rând, nu a fsot găsită nicio o informație de la inspectoratul fiscal referitor la venitul său sau sursa de venit, nu avea și nici nu a avut vreodată asigurare medicală, nu figura nici în baza de date a asigurărilor sociale, practic autoritățile nu dețineau informații clare despre acest personaj. Astfel, organele competente au obținut un mandat de cercetare a locuinței cu scopul de a identifica venitul nedeclarat. Într-un modest apartament a cărui chirie ajunge la 650 de euro, un preț mic pentru orașul München, printre conserve și lucruri în paragină, în debara a fost găsită o impresinantă colecție de picturi în număr de 1500. Picturi din secolele 19 și 20 semnate de pictori așa ca: Edgar Degas, Auguste Renoir, Henri Matisse, Pablo Picasso, Marc Chagall, Edward Munch, Otto Dix, Max Beckmann, Franz Marcau fost confiscate până la rezolvare acestui caz de către organele competente. Valoarea operelor identificate ajungea la 1 miliard de euro. În aceeași colecție au fost descoperite 300 de picturi care fac parte din ,,colecția de artă degenerativă”. O colecție organizată de Adolf Hitler pentru a ,,lumina” lumea referitor la picturile care în opinia lui influențează negativ și are un rol degenerativ asupra omenirii. Aceste picturi erau considerate pierdute.

Bătrânelul se numește Cornelius Gurlitt. Nu este un personaj faimos, în schimb tatăl său a fost o personalitate care a reușit să se marcheze în lumea artei. Gildebrand Gurlitt a fost un critic de artă, un comerciant iscusit de picturi și director al Muzeului de Artă din orașul nemțesc Zwickau. El a fost concediat în urma presiunilor societății și a mediei pentru organizarea expozițiilor cu picturi moderne. Atunci, Gildebrand s-a mutat cu traiul în Hanovra unde se ocupa cu comerțul de artă.

2-133

Gildebrand Gurlitt

Însă cunoștințele sale au atras atenția rapid Reich-ului, care l-a solicitat să facă parte din comisia de vânzare a operelor confiscate considerate a fi degenerative. Pentru că era o muncă delicată, iar cunoștințele sale erau unice, a reușit să păstreze câteva din colecțiile ce urmau a fi comercializate peste hotare, astfel a apărut și mica colecție în apartamentul respectiv. În anul 1945, în urma interogării de către ofițerii americani, Gurlitt a declarat că toată colecția a fost distrusă în urma bombardării orașului Dresda. În anul 1965, în vârstă de 61 de ani,  Gildebrand Gurlitt a murit într-un accident auto.

3-151

Max Beckmann – Îmblânzitorul leilor

Ce urmează?

În momentul actual se încearcă identifica proprietarii acestor opere înainte de a fi confiscate, a găsi urmașii direcți ai acestor proprietari și a stabili legăturile necesare. E un volum de muncă mare, anevoios și complicat, având în vedere că actele și documentele de proprietate necesare pentru demonstrare au fost în mare parte distruse.

Totuși o parte din această colecția îi va rămâne lui Cornelius Gurlitt, în valoare de 846.000 de euro. Întrebarea rămâne dacă nu cumva mai sunt și alte colecții undeva ascunse?