Menhirele din La-Coruna – un portal ce leagă trecutul și viitorul. Află care e menirea acestor construcții enigmatice!

Probabil că ați auzit de menhire – niște monumente din perioada neolitică, care reprezentau niște pietre neprelucrate amplasate vertical. Sunt cele mai vechi monumente istorice, create de oameni, se presupune, că majoritatea menhirelor au apărut cu 6-7 mii de ani în urmă.

Nu este clar, pentru ce oamenii de atunci instalau aceste pietre – există ipoteze diferite. Posibil că aveau o funcțiune astronomică, posibil că semnalizau hotarele, sau aveau o valoare religioasă. Adevărul nu se cunoaște, și, probabil, nu se va afla.

La-Coruna, Spania

Dar știți că cele mai recente instalații de menhire a avut loc doar cu zece ani în urmă? Sculptorul spaniol Manolo Pasa le-a instalat în apropierea orașului La-Coruna, și cele 12 pietre reprezintă o pagină neagră din istoria Spaniei – războiul civil din anii 30 ai secolului XX.

În acele locuri, unde au fost instalate pietrele, au avut loc câteva execuții sângeroase ale oamenilor, care se opuneau regimului lui Franco.

Farul Hercules

Prin deschizăturile dintre pietrele din La-Coruna se poate vedea și viitorul (răsăritul soarelui), și trecutul – cel mai vechi far din lume, Turnul lui Hercule, construit de romani la sfârșitul primului secol după nașterea lui Hristos.

Sursa