Medicii ne previn: 9 motive, care te vor face să te ții departe de șlapii tăi preferați

Nu cred că există cineva care nu are sau nu a purtat vreodată șlapi cu baretă între degete. Dacă faci parte din categoria celor care cred că acești șlapi sunt potriviți și pentru plimbările în parc, iată câteva motive care te vor face să-i păstrezi doar pentru plajă, bazin și spa.

1. Favorizează răspândirea infecțiilor

Această încălțăminte poate fi un loc perfect de răspândire a virusurilor, infecțiilor fungice și a bacteriilor. Una dintre bacteriile cele mai periculoase și ușor de contactat în oraș este Staphylococcus.

2. Încă mai multe bășici

Bășicile pot apărea de la orice încălțăminte, însă șlapii ți le asigură permanent, mai ales dacă sunt din plastic.

3. Deformează degetele

Întrucât șlapii cu baretă între degete se țin nu prea bine, ei provoacă o tensiune suplimentară în picior. Dacă o să-i porți regulat, șlapii îți pot genera deformarea prin care un deget va intra în altul. Iar la corectare te va putea ajuta doar intervenția chirurgicală.

4.  Arcul piciorului nu are susținere

Chiar dacă pare o încălțăminte comodă, șlapii respectivi nu aigură fixarea necesară a tălpii. Cu ei riști de fiecare dată să-ți luxezi piciorul.

5. Pot fi cauza bursitei

Șlapii pot provoca bursita – o inflamație a bursei, o mucoasă care căptușește și lubrifiază zona în care elementele articulare – os, tendon, ligament sau mușchi au mișcare de frecare. Aceasta poate fi cauzată de suprasolicitarea și presiunea permanentă în partea din față a piciorului.

6. Îți înrăutățesc poziția corpului

Nu este un secret că încălțămintea pe talpă ne influențează poziția corpului și a mersului. Iar șlapii cu atât mai mult.

7. Te fac să fii neîndămânatic

În șlapi e imposibil să pășești normal, de aceea riști să fii călcat peste degete în mulțime. E un lucru extrem de neplăcut!

8. Te transformi într-o broască

Studiul realizat la Autuburn University a demostrat că oamenii care sunt încălțați în șlapi, fac mai puțini pași decât cei în adidași. În rezultat, tempoul mersului scade.

9. Îți provoacă dureri în călcâie

Șlapii măresc presiunea în călcâie, întrucât în timpul mersului greutatea corpului se lasă în spate. Astfel, această încălțăminte favorizează apariția crăpăturilor și a durerilor în călcâie.