Lucrul pe care trebuie să-l facă fiecare profesor pentru elevii săi. E ceva ce le marchează cu adevărat viața

Într-o zi o profesoară de matematică din Minnesota le-a dat elevilor săi următoarea însărcinare: fiecare dintre ei să facă o listă cu toți colegii în dreptul cărora să scrie trăsătura de caracter ce le place cel mai mult la ei. La sfârșit de lecție, profesoara a strâns toate foile și așa cum era vineri, le-a luat acasă ca în week-end să le citească. Mai mult ca atât, ea a făcut câte o sinteză pentru fiecare elev, unde a adunat de la toți colegii calificativele care i s-au atribuit.

La următoarea lecție ea a înmânat fiecăruia rezultatele, copiii citeau și nu le venea să creadă. Prin clasă se auzea șoptind:„Chiar e despre mine? Nu știam că ei mă iubesc atât de mult”. Deși nu și-au exprimat impresiile în fața tuturor, profesoara a înțeles că și-a atins scopul. Elevii au început să creadă mai mult în ei.

Peste câțiva ani, unul dintre elevi a decedat în Vietnam, dar a fost înmormântat  la locul de baștină, în Minnesota. Au venit să-și ia rămas bun prietenii, foștii colegi, profesorii. A venit și profesoara de matematică, de care s-a apropiat tatăl decedatului și a zis:

-Aș vrea să vă arăt ceva. Am găsit asta printre lucrurile fiului nostru. El nu s-a despărțit de ea. O recunoașteți? – arătându-i o hârtie rufoasă, care se vedea că a fost recitită de multe ori.

Femeia emoționată a luat-o și a fost surprinsă să vadă acea listă de calități pe care le-au văzut colegii în el.

-Vă mulțumim din suflet. Fiul nostru a ținut tare mult la ea. – a zis mama lui.

În acel moment, unul câte unul, colegii băiatului au început să scoată de prin buzunar sau portmoneu astfel de hârtii. Unii au recunoscut c-o păstrează în albumul de familie. Iar cineva a zis:

-Noi cu toții am păstrat aceste liste. Oare am putea să aruncăm așa ceva?

Din cartea autorilor: Gary Chapman, Ross Campbell

Sursa