Locuiesc în Israel de 18 ani și în fiecare zi mă uimesc obiceiurile și tradițiile evreiești!

Salut, mă numesc Tatiana și locuiesc în Israel de 18 ani. Lucrez aici într-o companie care se ocupă cu instalațiile de condiționare a aerului, împreună cu soțul creștem 3 copii. Dar cea mai mare pasiune a mea este să călătoresc și să descopăr tradițiile și obiceiurile țării, care a devenit a doua mea casă.

Aș vrea să vă povestesc despre viața de aici și cele mai ciudate lucruri despre israelieni. Pun pariu că vei fi curios să afli, de ce înainte de Paște aici se aruncă mâncarea și cum sunt mamele evreiești în ziua de astăzi!

Familia noastră nu este considerată numeroasă

Avem „doar” 3 copii (în poză sunt eu, soțul, 2 copii și fiul nostru mai mare împreună cu soția). Aici, o familie cu 3 copii este ceva normal. În familiile evreilor religioși cresc și 6, 8 sau chiar 10 copii. Astfel de familii sunt foarte diferite în stilul lor de viață. Le place să trăiască în comunități, au școli și grădinițe separate.

În acest context, familiile israeliene care nu trăiesc în conformitate cu legile comunităților religioase au relativ puțini copii, doar 3-4. Mai mult, concediul de maternitate în Israel durează doar 15 săptămâni.

În Israel sunt foarte multe sărbători de familie

Încă nu pot memoriza, când și ce sărbătoare este: a femeii, a familiei, a mamei, a tatălui și chiar a buneilor și străbuneilor. Toate acestea nu sunt date fixe și este imposibil să le înveți. Doar datorită comitetului părintesc de la școală reușesc să fiu la curent cu aceste sărbători. De fiecare dată, copiii trebuie să realizeze diferite compoziții sau suvenire împreună cu părinții.

Cea mai mare atenție este acordată Zilei Familiei. Desigur, nu se oferă zi liberă, dar angajatorii îți pot face o surpriză plăcută. În acest an, soțul a primit un cupon la pizzerie, cu îndemnul: „Petrece o seară cu familia!”

Soldații au salariu și zile de odihnă

Recent, fiul meu s-a eliberat dinN armată. Aici, soldații se bucură de o atitudine destul de caldă din partea cetățenilor. Oamenii pot achita pentru ei la magazin sau chioșc.

Băieții servesc timp de 2 ani și 8 luni, iar fetele – 2 ani. Toți soldații beneficiază de zile libere: de obicei, 3 weekend-uri pe lună ei le petrec acasă, iar al patrulea sunt la datorie. În plus, soldații primesc un salariu de la 100 până la 400 de euro, iar la finalul serviciului militar li se acordă un bonus de 2000 – 4000 de euro.

În școli nu se învață pe de rost și nu se scriu compuneri

Copiii israelieni învață 12 ani. Clasa 1 începe la 6 ani, iar copiii deja trebuie să cunoască cifrele și literele. Programul de studii nu include fizica, chimia și biologia. În schimb, elevii au obiectul „știința” (madim), care include toate cele enumerate. Se dau puține formule și nu este necesar ca elevii să le învețe pe de rost.

Nu se dau compuneri, poezii sau eseuri. În schimb, elevii pregătesc în mod regulat lucrări creative, proiecte, prezentări – personale, în precehe sau în grup.

Cel mai simplu mod de a obține un loc de muncă este recomandarea

Să te angajezi prin cunoscuți? Aici toți fac așa! Angajatorii preferă să selecteze candidații după recomandare. Dintre 2 solicitanți cu aceleași calificări, ei îl aleg adesea pe cel cu care se cunosc personal.

Un obiect lăsat fără supraveghere este considerat periculos

Odată, polițiștii au împușcat rucsacul școlar al fiului meu. Băiatul l-a uitat în McDonald’s. Am observat că lipsește doar în dimineața următoare, când trebuia să meargă la școală. Chelnerii ne-au povestit că au fost nevoiți să cheme poliția, care a încercuit întregul local și a „neutralizat” rucsacul.

În Israel, așa se procedează cu orice obiect dubios fără stăpân. Cel mai des, acestea se dovedesc a fi lucruri uitate, dar vigilența este mai presus de toate.

Ce înseamnă Kasher?

Kashrut este un ansamblu de reguli ale alimentației rituale evreiești. Cuvântul ebraic „Kasher” înseamnă mâncarea pregătită conform stadardelor de legi religioase evreiești. În cărțile Vechiului Testament și Tora se descriu toate aceste reguli referitoare la mâncare – ce și cum trebuie să mănânce evreii.

Fiecare produs alimentar din magazinele israeliene are cuvântul „kasher” imprimat pe etichetă. Aceasta se pune doar de către rabini și tribunale religioase autorizate.

Israelienii sunt adevărați fani ai karaoke-ului

Israelienii au 2 mari pasiuni: să mănânce și să cânte. Pentru aceasta ei se adună în companii și grupuri mari. Sau pot organiza un adevărat concert chiar la ei acasă. Mai ales în sezonul cald, care aici durează 10 luni pe an.

Aici 31 decembrie și 1 ianuarie sunt zile lucrătoare obișnuite

Israelienii nu sărbătoresc Anul Nou, nici Crăciunul. Atunci când Revelionul cade în ziua de vineri, ne bucurăm cu adevărat pentru că putem sărbători fără mustrări de conștiință. În caz contrar suntem nevoiți să ne luăm zi liberă din cont propriu.

Crăciunul în genere este o ciudățenie, de care aproape nimeni nu știe. Și nu contează că rădăcinile acestei sărbători se trag anume din Israel, pentru localnici aceasta este o sărbătoare străină. Aici nu se simte acea atmosferă de sărbătoare pe străzi, doar în unele cartiere unde locuiesc mulți creștini.

Ploile și ninsorile aduc țara într-o stare de colaps

Aici, ploaia începe cu niște picături foarte mășcate. Apa curge pe străzi, inundând clădirile, iar automobilele se opresc din circulație și creează ambuteiaje. Israelienii începi o adevărată panică… Iar atunci când ninge, toate drumurile sunt blocate, până când acestea nu sunt curățate. Copiii chiar pot absenta de la școală, din motiv că plouă tare afară.

Înainte de Paște, din casele israelienilor se aruncă o parte din mâncare

De Paște, fiecare familie respectabilă mănâncă pască (Mața), ouă fierte și înmoaie frunze de salată în apă sărată. Toate acestea simbolizează exodul poporului israelian din Egipt, de aproximativ 4 000 de ani în urmă.

Înainte de sărbătoare se obișnuiește ca gospodinele să scoată „chametz” din casă – toate produsele alimentare care conțin drojdie sau făină.

În februarie înflorește migdalul

În Israel, februarie deja înseamnă primăvară. Odată am mers cu prietenii să vedem cum înfloresc migdalii în Ein Kerem, o regiune de la marginea Ierusalimului. Aveam impresia că am ajuns într-o poveste, într-o pădure feerică din Narnia, în jur erau doar nori albi de flori.

Iar în aprilie înflorește deșertul

Cele mai frumoase și multicolore locuri pe care le-am văzut au fost Borot Lutz și Rezervația Ovdat. Palitra de culori apare nu în fiecare an, ci doar după o iarnă ploioasă. Anul acesta a fost exact așa în craterul Ramon, unde a rămas chiar și un mic lac.