Leo Babauta: Cum să-ți schimbi viața în 5 pași

Cu toții avem probleme legate de obiceiuri și regimuri în viață: cum să te ții de ele, cum să-ți menții motivația, cum să te acomodezi cu noi obiceiuri, cum să faci față eșecurilor. Poate fi destul de serios.

Chiar și așa, să-ți schimbi deprinderile înseamnă să-ți schimbi viața. Dacă nu ne putem schimba obiceiurile noi devenim dependenți, ceea ce nu e prea bine.

Dacă vrei să slăbești, să scrii o carte, să mergi la sală, să trăiești conștient… trebuie să-ți dezvolți obișnuințele.

Din fericire, acest proces este mai simplu decât crede multă lume. E mai simplu, dar nu mai ușor: tu trebuie să fii interesat de schimbare și să-ți dorești asta. În caz contrar, vei lăsa totul atunci când vei da de greu.

Pentru început, alege o singură obișnuință pe care vrei s-o schimbi și purcede la parcurgerea următorilor pași:

1. Începe de la pași minusculi. Este cel mai important lucru. Concentrează-te pe un singur obicei și fă câte o schimbare foarte mică. Cât de mică? Meditează doar 2 minute. Scrie 5 minute. Fă doar 5 flotări. Mănâncă doar o legumă pe zi. Dacă începi de la puțin, scapi de vechea rezistență, o etapă care e foarte dificilă. Înainte îmi spuneam: „Pur și simplu încalță adidașii și ieși pe ușă”, așa mi-am format eu obiceiul de a alerga, datorită acestei schimbări am alergat deja câteva maratoane și ultramaratoane.

2. Elimină opțiunile. Nu te mai gândi la asta – decide în prealabil să faci în fiecare zi unul și același lucru. Pur și simplu fă, cel puțin o lună, după care decide în fiecare zi. Alege una dintre acțiunile tale pe care deja le faci în fiecare zi ( te trezești, faci duș, îți speli dinții, pauza de masă ș.a) și folosește-o pe post de „trăgaci”: „O să meditez câte 2 minute după ce mă trezesc”. Pune-ți o fițuică la locul unde urmează să faci acțiunea, cu o notiță care să-ți reamintească. Cel mai important este să ei decizia de a face asta în fiecare zi, iar mai apoi pur și simplu să faci, fără să te mai gândești.

3. Instalează controlul. Ai nevoie de cel puțin o persoană în fața căreia să „raportezi”. Sau un grup de prieteni. Sau un partener cu care alergi. Nu are importanță cine și de unde, el este necesar pentru a te ajuta să treci peste rezistențe, atunci când vor apărea.

4. Transformă asta în distracție. Nu-ți crea noua deprindere de parcă ar fi o povară. Încearcă să vezi cum poți primi plăcere din asta. Cum poți face procesul amuzant, interesant, jucăuș? Simți că ești mulțumit la mijloc de antrenament? Obiceiul îl vei obține mai repede, dacă te vei concentra pe ceea ce-ți place.

5. Fii interesat. De ce ai nevoie de acest obicei? Gândește-te la asta în prima săptămână de proces. Ai un motiv mai profund? Capeți această obișnuință pentru a-i ajuta pe alții? Sau din iubire față de sine, pentru a fi mai sănătos și mai fericit? Dacă faci asta doar din motivul că trebuie sau că e la modă, nu vei face față rezistenței.

Această metodă chiar funcționează. Îți vei putea schimba vechile năravuri, pe alte obiceiuri noi. Începe ușor, cu o singură deprindere, pe care s-o ai în fiecare zi. Pași micuți plus perseverență, susținere și zâmbet. Asta e ceea ce contează.

Sursa

error: Content is protected !!