În atenția iubitorilor de bere! Iată 8 motive științifice, care te vor face s-o consumi zilnic

În atenția iubitorilor de bere!

Oare poate berea trata cancerul? Cercetătorii de la Universitatea din statul Idaho consideră că da. În luna martie a anului curent, la conferința <<American Chemical Society>> oamenii de știință au prezentat rezultatele cercetărilor sale, care dovedesc că ingredientul de bază a berii poate ajuta în tratarea cancerului și a altor tipuri de inflamații.

Acizii – Humulon și Lupulon, care se conțin în hamei, sunt capabili de a opri creșterea bacteriilor și desfășurarea bolii. Oamenii de știință au scopul de a înțelege cum să elimine acești acizi sau să îi sintetizeze, transformându-i în agenți activi pentru preparate oncologice.

Dar aceasta nu este unica proprietate medicinală a berii. Această băutură mai are încă minim 8 proprietăți benefice.

1.Berea scade riscul formării pietrelor la rinichi

Anul trecut a fost desfășurat un experiment științific, care a constatat că după mărirea cantității băute de bere scade riscul formării pietrelor la rinichi. Un grup de oameni de știință, în frunte cu dr. Tero Hirvonen de la Institutul sănătății publice din Finlanda, au analizat starea de sănătate a rinichilor a 27.000 de bărbați cu vârstă medie. Rezultatele au arătat că <<o sticlă de bere pe zi scade riscul formării pietrelor la rinichi cu 40 %>>.

Autorii experimentului afirmă că apa și alcoolul ce se conțin în bere ridică nivelul urinei eliminate și o diluează, astfel scade pericolul de formare a pietrelor. Alcoolul elimină și calciul, care reprezintă elementul principal, ce formează pietrele la rinichi.

2.Berea previne atacul de cord

Un grup de cercetători de la Universitatea din Scranton, statul Pennsylvania a ajuns la concluzia că berea tare poate micșora probabilitatea atacului de cord. Problemele cu inima, de regulă, se întâmplă din cauza aterosclerozei – blocarea vaselor cu colesterol și alte grăsimi. Profesorul în chimie dr. Joe Winson, care a condus cercetarea în anul 2000, a constatat că consumul berii permite scăderea apariției acestei boli în jumătate. Însă, oamenii de știință sunt siguri că și abuzul de alcool la fel are efecte negative.

3.Berea scade riscul accidentului vascular cerebral

Rezultatele cercetării desfășurate de Școala de medicină din Harvard și Asociația americană de atacuri cerebrale, au permis să se facă o concluzie: oamenii care consumă bere în volum moderat riscă cu 50 % mai puțin să aibă un atac vascular cerebral, spre deosebire de cei care nu consumă deloc.

Atacul cerebral ischemic este cel mai răspândit și se întâmplă atunci când cheagurile de sânge blochează fluxul de sânge și oxigen spre creier. Iar berea ajută arterele să rămână flexibile și circulația sângelui se ameliorează. Ca rezultat – nici un cheag de sânge și riscul atacului cerebral se micșorează.

4.Berea întărește oasele

Berea conține mult siliciu – elementul necesar pentru creșterea oaselor. Însă totul trebuie să fie echilibrat. Savanții de la Universitatea Tufts, statul Massachusetts au descoperit că 1-2 halbe de bere pe zi micșorează riscul de fracturi ale oaselor, iar 3 halbe și mai multe, din contra, măresc acest risc.

Dacă nu  te limitezi la 1-2 halbe de bere pe seară, atunci mai devreme sau mai târziu oasele tale vor deveni mai puțin rezistente. Și când după vreo petrecere nu vei sta prea sigur pe picioare, poți cădea și rămâne cu o fractură.

5.Berea reduce riscul bolilor de diabet

În anul 2011 cercetătorii din Harvard au descoperit că bărbații de vîrstă medie, care consumă câte 1-2 pahare de bere pe zi sunt cu 25 % mai puțin predispuși la boala de diabet de tipul II. Dr. Michael Austen profesorul  invitat de la școala sănătății publice Harvard, a analizat starea de sănătate a 38.000 de voluntari (bărbați cu vârstă medie) și a făcut o concluzie, precum că alcoolul din bere ridică sensibilitatea către insulină, astfel ajută la prevenirea diabetului. În plus, berea este o sursă bogată în fibre dietetice solubile, care controlează nivelul zahărului în sânge și reprezintă un element alimentar pentru oamenii ce suferă de diabet.

6.Berea reduce riscul dezvoltării bolii Alzheimer

Cercetările, ce au avut loc încă în anul 1977, au demonstrat că consumul de bere reduce cu 23% riscul de desfășurare a bolii Alzheimer sau a altor forme de demenție. Deși statistica este uimitoare -aceste rezultate au fost primite în urma examinării a 365.000 de oameni,- nici până acum nu este clar de ce anume consumul moderat de bere are așa efect. Conform unei teorii, o cantitate nu prea mare de alcool are efecte benefice asupra  sistemului cardio-vascular dar și asupra circulației sanguine și a metabolismului în creierul uman.

O explicație mai poate fi, că berea conține mult siliciu și acesta poate proteja creierul de efectul nociv al aluminiului – unul din potențialul motiv al desfășurării bolii Alzheimer.

7.Berea – remediu împotriva insomniei

Nu poate fi nimic mai bun decât un păhărel de bere pe noapte. Oamenii de știință au demonstrat că substanțele ce se conțin în bere măresc producția de dopamină – care uneori le este prescrisă de medici pacienților ce suferă de insomnie.

Cercetările, care au avut loc la Școala de medicină a Universității din statul Indiana, au arătat că chiar și un gât de bere înainte de somn ridică nivelul de dopamină, astfel omul se relaxează și se liniștește. Medicii remarcă, că pentru un astfel de efect e nevoie doar de 15 ml de bere.

8.Berea tratează cataracta

Dacă puțin ai întrecut măsura cu berea, gata – imaginea plutește, dar dacă vei consuma bere în cantități moderate vederea ta nu va avea decât de câștigat. Cercetătorii Universității din Ontario au depistat, că berea conține antioxidanți, aceștia protejează mitocondriile (elementele reponsabile de transformarea glucozei în energie) de influențe negative. Cataracta se formează atunci, când se distrug mitocondriile de pe suprafața cristalinului iar antioxidanții previn aceasta. Deaceea medicii recomandă consumul moderat de bere pentru profilaxie.

sursa