Învață mai ușor, ținând cont de aceste 4 reguli de formare a memoriei de lungă durată

?????????????????????????

Memoria noastră este reprezentată de niște canale informaționale care se formează, în primul rând în scoarța cerebrală. Rețeaua neurală a scoarței cerebrale la momentul nașterii are aproximativ aceeași putere. Odată cu trecerea timpului, acele contacte prin care trec semnale reușite, se asociază cu niște emoții pozitive și devin mai puternice. Ele încep să transmită semnalele tot mai intens. Despre aceste lucruri a vorbit încă cu 100 de ani în urmă Ivan Pavlov. El a formulat 4 reguli de formare a memoriei de lungă durată, care sunt actuale și astăzi.

1. Cu cât înarmarea este mai puternică, cu atât mai rapidă este învățarea.

2. Repetiția este mama învățăturii.

3. Lipsa unor factori puternici care distrag.

4. Creierul trebuie să fie într-o stare funcțională bună.

Psihologii spun că una dintre cele mai importante reguli pentru învățare este prima. Ce înseamnă ea? Atunci când învățăm, trebuie să generăm o emoție puternică, o necesitate puternică. Respectiv, cu cât mai importante vor fi acele emoții pozitive pe care le-ai simțit satisfăcându-ți o anumită necesitate, cu atât mai rapid va decurge procesul de învățare. Necesitățile, realizările și satisfacerea lor sunt legate de ceea ce ai reușit să obții, de exemplu, ai mâncat ceva sau ai evitat un pericol.

Trebuie să menționăm că există și situații în care învățatul este bazat pe emoții negative și din păcate, această metodă funcționează mai bine. Mulți șefi încearcă să-și responsabilizeze angajații prin intimidări și consecințe nefaste, cu care sunt amenințați.

În a doua situație totul e destul de banal, dar la fel funcționează. Repetiția este necesară pentru formarea memoriei de lungă durată. De exemplu, dacă ai băgat odată degetetele în priză, creierul tău va reține pentru totdeauna că așa nu trebuie să mai faci. Așa e când vorbim de situații simple, însă când e vorba de informații mai ample și complexe, inevitabil e nevoie de repetiție.

A treia situație este clară și pentru copii, dar nu-i pot face față nici adulții. Dacă te-ai apucat să înveți ceva, deconectează televizorul, încetează să verifici telefonul și roagă-i pe cei din casă să nu te deranjeze.

Și la final, cea mai grea condiție pentru viața noastră încordată – creierul trebuie să fie într-o stare funcțională bună. El trebuie să fie nici prea sătul, nici prea flămând, nici prea excitat, nici bolnav, nici somnoros.

Trebuie să avem grijă de creierul nostru: să ne culcăm la timp, să ne odihnim cât trebuie, să facem plimbări și să mâncăm. Creierul este cel mai avansat computer care ne este oferit pentru a-l folosi, dar trebuie să facem asta conștient și responsabil.

Sursa