Interesantă explicație! Iată de ce majoritatea dintre noi nu duc lucrurile până la capăt

Cu siguranță, fiecare dintre noi s-a confruntat cu o astfel de problemă: a început să facă ceva și în scurt timp a pierdut interesul, emtuziasmul. Nu ne ajunge nici motivație, nici inspirație și în rezultat renunțăm la mijloc de drum.

De ce se întâmplă asta?

Cauza nefinalizării unui lucru este influențată atât de factorii interni, cât și de factorii externi. Din exterior, motivația noastră depinde de părerea altor oameni în ceea ce privește succesul și realizările noastre. La fel ne influențează și ritmul rapid și schimbător al lumii care ne înconjoară. De exemplu, ai o idee genială de afaceri și planifici s-o lansezi, însă tendințele pe piață se schimbă atât de repede încât îți este greu să concurezi. Ulterior începi să ai dubii, îți pierzi entuziasmul și renunți la jumătate de drum. Respectiv, atunci când suntem criticați de cei din jur sau lumea se schimbă foarte rapid noi începem să pierdem dorința de a face ceea ce am început.

În rezultat, omul care nu duce lucrurile până la capăt este perceput de ceilalți oameni ca o persoană leneșă și neserioasă. Deși noi nu întotdeauna renunțăm la ceva din cauza lenei. Nu există oameni leneși – există oameni insuficient de motivați. Dorințele diferitor oameni sunt diferite, la fel și ambițiile de a realiza aceste dorințe. Anume dorința de a obține ceva ne determină să acționăm. Printre factorii interni care ne împiedică să ducem lucrurile până la capăt sunt: sentimentul de inferioritate, motivația insuficientă și lipsa încrederii în forțele proprii.

Cum să duci totul până la capăt?

Factorii externi sunt incontrolabili și, respectiv, nu putem să influențăm părerea celor din jur sau lumea schimbătoare. Ceea ce putem face este să ne schimbăm pe noi înșine.

Acțiunile noastre din prezent ne determină viitorul. Noi suntem cei de care depinde viitorul nostru. Ascultă sfaturile celor apropiați, dar fă ceea ce crezi că e mai bine pentru tine.

Trebuie să ai un scop concret. Formulează-ți un scop concret, pentru o anumită perioadă de timp. De exemplu, dorința de a face o facultate – este un obiectiv pe termen lung, pe care ar fi mai bine să-l împarți în obiective mai mici pe termen scurt. Cu cât mai repede le vei atinge, cu atât mai puțin te vor afecta factorii din exterior.

Inspirație! Însăși lucrul pe care l-ai început trebuie să te inspire. La fel cum și fiecare pas realizat spre atingerea scopului și susținerea celor apropiați.

Înfruntarea greutăților.  Trebuie să te programezi din start că nu poate fi totul perfect, că o să întâmpini și greutăți pentru care trebuie să fii pregătit în cel mai neașteptat moment. Odată ce vrei trece peste prima barieră, vei căpăta forțe noi pentru a merge mai departe.

Foto: octoperf.com